
Nemogućnost probave mliječnog šećera (laktoze) zbog nedostatkaili smanjene proizvodnje probavnog enzima laktaze, uzrokujerazličite probleme.
Taj se enzim prirodno nalazi u tankom crijevu,a bez njega nije moguća probava mliječnog šećera uželučano-crijevnom traktu. Stoga umjesto u krv, neprobavljenalaktoza dospijeva u debelo crijevo gdje fermentira u mliječnukiselinu i plinove – a crijevo se počinje buniti.
Nedostaje li organizmu laktaza koja razgrađujelaktozu, odmah nakon konzumacije mliječnih proizvoda ili u nekolikosati pojavit će se bolovi u trbuhu, proljev, nadutost, čak imučnina. Moguće je pojavljivanje samo nekih simptoma, čijiintenzitet varira.
Tri su načina za utvrđivanje manjka, odnosnonedostatka laktaze:
1. Možete sami provesti test: popijte čašumlijeka na prazan želudac i obratite pažnju hoće li se ubrzopojaviti simptomi.
2. Prestanite konzumirati mliječne proizvodena dva tjedna. Ako se u tom razdoblju ne pojave tegobe,vjerojatnost intolerancije je prilično velika.
3. Liječničko testiranje: pod nadzoromliječnika popije se 50 ml čistog mliječnog šećera otopljenog u čašivode. Ako se razina šećera u krvi gotovo ili uopće ne mijenja,znači da se laktoza ne probavlja, odnosno radi se ointoleranciji.