
Koenzim Q10 prisutan je u svim živim organizmima, a njegovafunkcija povezana je s prijenosom elektrona u stanici. Najviše gaima u mitohondrijima, dijelovima stanice u kojima se proizvodienergija. Budući da su stanice srca i jetre najbogatijemitohondrijima, najviše ga ima u tim tkivima. On je i antioksidans,a ponaša se slično kao vitamin E, sanirajući oštećenja kojaizazivaju slobodni radikali.
S hranom kao što je riblje ulje, arašidi,riba, meso, različito povrće, unosimo dodatne količine togdragocjenog koenzima. Riblja ulja, osobito jetra bakalara i lososa,potencijalni su izvori Q10, no s unosom tih ulja ne valjapretjerivati jer su bogata vitaminima A i D, čije pretjeranekoličine mogu u organizmu prouzročiti i štete.
Iako su istraživanja s Q10 još u ranoj fazi,postoje dokazi da posebne dijete s dodatkom tog koenzima imajublagotvoran učinak na ublažavanje srčanih bolesti, povišenog tlaka,šećerne i Parkinsonove bolesti, pa i paradentoze; dobro utječu namišićne funkcije u starijih osoba, kao i na saniranje oštećenihbubrega i fibromialgije.