
Sušeno voće se kao pojam uglavnom odnosi na sušene šljive,smokve, jabuke, marelice, banane, grožđice, ali ono obuhvaća iegzotično voće poput papaje, ananasa, manga…
Obilje plodova se pored raznih metodakonzerviranja pretvara sušenjem u visokovrijedne namirnice kojemogu zamijeniti međuobroke, čak i cijele obroke ili se mogu dodatiu pojedine obroke, primjerice mogu obogatiti doručak ilipredstavljati desert.
Sušeno voće ima nekoliko puta veću energetskuvrijednost od svježeg voća, što znači da je znatno kaloričnije.Međutim, upravo zbog toga što je velikim djelom oslobođeno od vode,predstavlja pravi rudnik visokovrijednih minerala i pojedinihvitamina, posebice vitamina B-skupine i pojedinih pigmenata koji mudaju boju, a imaju povoljno farmakološko djelovanje naorganizam.
Uz to zbog sadržaja balastnih tvari i u voditopivih biljnih vlakana, preporuča se za normaliziranje probave,sniženje tlaka, smanjenje vrijednosti lipida u serumu i kodhiperkolesterolemije.
Sušene jabuke bogate su C vitaminom i nemadodatnog šećera u sebi. Naime, 100 g jabuka ima 387 kcal, 0,7 gbjelančevina, 98,8 g ugljikohidrata i 0,5 g masti.
Smokva ima posebna ljekovita svojstva tedjeluje laksativno, antiulcerozno, antibakterijski iantiparazitski.