
Soja u svom zrnu soja sadrži 34,1% proteina,17,7% lipida (od toga su čak 85% zastupljene nezasićene masnekiseline), te 33,5% ugljikohidrata. Sojini su proteini iskoristivikao i proteini mesa, mlijeka i bjelanjka i to je veliki izuzetak ubiljnom svijetu.
Lipidi soje, odnosno sojino ulje vrlo jeprobavljiva namirnica (gotovo 95%), a ugljikohidrati sadržani usoji (većinom granični dekstrini), ne utječu na povećanje glukoze ukrvi i na dodatno luženje inzulina. Stoga se soja uvelikepreporučuje u prehrani dijabetičara.
U soji su sadržani vitamini, posebnoprovitamin vitamina A i čitava paleta vitamina pripadnikaB-skupine. Uz vitamine topive u ulju E, D i K soja sadrži i malekoličine vitamina C. Od minerala u soji su sadržani cink, kobalt,bakar, molibden, bor, natrij, sumpor, željezu (u većem postotkunego u pšenici), a najvrjednije su količine kalcija i fosfora, tenjihov optimalni omjer koji osigurava najbolju resorpciju kalcija ifosfora.
Soja je kalorična namirnica, 100 g imapribližno 60 kcal više od 100 g riže, odnosno ona energetskivrijedi oko 400 kcal (1687 kJ).