
Palenta sama po sebi spada u niskokaloričnajela, jer kukuruz je najvećim djelom sastavljen od ugljikohidrata(75%), nešto bjelančevina (8-10%) i tragova masti.
Jedući palentu u porciji veličine šake uorganizam unosimo oko 200 kcal (kukuruzno brašno samo je neznatnokaloričnije od brašna pšenice).
Međutim palenta postaje kalorično jelo ako seservira s kaloričnim umacima i prilozima, koji se upijaju vrlo lakou samu strukturu ovog jela.
Primjerice, oko 0,25 L mlijeka povećavakaloričnu vrijednost porcije palente za 150 kcal!
Međutim, moramo imati na umu da palenta ako sejede sama ne predstavlja kompletno jelo, budući da nedostajuaminokiseline koje su esencijalne i ne mogu se sintetizirati uorganizmu, kao što je triptofan.
Triptofan je aminokiselina prisutna u jajetu,mesu, a preteča je ili prekursor molekule koju nazivamo serotonin,poznate i po neurotransmiterskim svojstvima.