
Maslačak je poznat po prelijepim žutim cvjetovima. Ta biljkapripada našim vrlo raširenim korovima i livadnim biljkama. Oddavnina ga ljudi upotrebljavaju za jelo ali i kao pomoćno sredstvou liječenju pojedinih bolesnih stanja.
Najbolje je lišće maslačka brati dok biljkanije počela cvasti, jer su tada listovi ukusniji i manje opori.List u sebi ima visok sadržaj vitamina C (oko 60 mg na 100 grama).Najbolje je brati lišće biljke koja raste u hladu.
Takvo je lišće sočnije i manje gorko u odnosuna lišće biljke koja je izložena suncu tijekom rasta. Ljekovitasvojstva maslačka su brojna. U prvom redu, maslačak utječe nadjeluje na poboljšanje izmjene tvari (metabolizma) i otklanjanjutoksičnih spojeva iz krvi.
Primjenjuje se u dijetoterapiji prilikomliječenja bolesti jetre i žuči, pomaže uspostavljanju normalne iredovite probave, u narodu se spominje kao lijek protiv kostoboljei reumatizma, a zbog diuretskih svojstava ta se namirnica koristiza olakšavanje izlučivanja vode iz organizma i pospješivanja radabubrega.
Olakšava i izlučivanje znoja i općenito svojimtonizirajućim svojstvima jača i osvježava organizam.