
Kikiriki je povrće koje pripada porodici mahunarki.
Kikiriki je vrlo bogat proteinima i sadržiznačajne količine željeza, cinka i magnezija. Zbog visokog sadržajaproteina i cinka ta je namirnica idealna za prehranu vegetarijanacai preporuča se u obliku kikiriki-maslaca.
Kikiriki i dobar izvor vitamina D. Kaloričnaje namirnica jer 100 grama daje oko 650 kcal. Kikiriki pojačavakoncentraciju, pažnju i djeluje na postizanje bolje mentalnesposobnosti. Osobe koje jedu više obroka kikirikija tjedno imajuznatno manji rizik od srčanog udara u odnosu na osobe koje jedukikiriki manje od jednom tjedno.
Kikiriki treba jesti bez dodatka soli i sirov,jer je zdraviji (sadrži više minerala i vitamina) u odnosu naprženi i slani kikiriki. Konzumacija kikirikija povlači za sobom iodređene rizike. Može doći do alergijskih reakcija, raznihintenziteta, čak i vrlo teških.