
RIBA NA LEŠO
SASTOJCI:
1 kg bijele ribe
100 g luka
3 žlice vegete
3 lovorova lista
10 zrna papra
50 g mrkve
sol, peršin
8 žlica maslinova ulja
vinski ocat, prema ukusu
PRIPREMA:
U vodu stavite sol, papar, vegetu, ulje,lovor, očišćenu i izrezanu mrkvu, luk, češnjak, pa pustite dalagano kuha oko 50 min. Zatim dodajte ocat i očišćenu ribu ukomadu. Kuhajte još oko10-15 min. Kad riba omekša, izvadite ju izjuhe, pospite kosanim peršinom, polijte s malo ulja i juhe teservirajte. Juhu možete procijediti, ukuhati rižu i poslužiti kaoukusnu riblju juhu.
JUHA OD BROKULE
Sastojci
brokula, 750 g
kiselo vrhnje 2 dl
žumanjak 2 kom
brašno 1 žl
slatko vrhnje 1 dl
maslac 5 dkg
Priprema
Brokulu očistiti, podijeliti na cvjetove iskuhati u slanoj vodi.
Izvaditi iz vode, nekoliko kuhanih cvjetovasačuvati za ukras, a ostatak usitniti.
Pomiješati brašno sa kiselim vrhnjem i stavitiu vodu u kojoj se kuhala brokula.
Prokuhati pa vratiti usitnjenu brokulu.
Žumanjke promiješati sa slatkim vrhnjem imaslacem, podijeliti u tanjure, pa preko toga preliti vrućujuhu.
SALATA OD BROKULE
Sastojci
krumpir
brokula
začini: peršin, sol, papar
za preljev: limunov sok, ocat, senf, češnjak,jogurt, maslinovo ulje
Priprema
Kuhani krumpir u ljusci oguliti i narezati nakriške te začiniti solju i peršinom.
Narezanu brokulu kuhati par minuta,ocijediti.
Priprema preljeva: promiješati limunov sok,ocat, senf, češnjaka i jogurt; začiniti po ukusu sa soli, paprom imaslinovim uljem.
Umiješati krumpir i brokulu, prelitipreljevom. Može se posipati i parmezanom.