
Nutricionizam je primijenjena prirodna znanost o hranjenjutijela koja proučava odnos između čovjeka i hrane i implikacijekoje proizlaze iz tog odnosa i reflektiraju se na sociološki,psihološki, fiziološki i biokemijski aspekt.
U praksi obuhvaća i principe znanosti poputpoljoprivrede, prehrambene tehnologije, biotehnologije,antropologije, medicine, sociologije, psihologije i ekonomije.Istraživanja s područja nutricionizma imaju vodeću ulogu ushvaćanju mnogih procesa vezanih uz prehranu i pojavu bolesti iporemećaja, ali i u shvaćanju uloge prehrane u moduliranjugenetskog potencijala pojedinca.
RIBA
Riba ne samo što sadrži višestruko nezasićenemasnoće, dragocjene saveznike za prevenciju kardiovaskularnihbolesti, borbu protiv stresa i poboljšanje koncentracije, negopredstavlja i bogat izvor mineralnih soli. Morska je riba bogatajodom, kalijem, natrijem i bakrom, dok slatkovodna sadrži neštomanje natrija i joda.
Sve vrste ribe sadrže vitamine B1, B2, B6 iB12, dragocjene za pravilan rad živčanog sustava.
Riba je bogata i kalcijem, no on je uglavnomkoncentriran u ljuskama. Stoga je korisno s vremena na vrijemeuvrstiti na jelovnik sitnu ribu.
VOĆE
Voće ljudskom organizmu odgovara kao izvorbrze energije i tekućine s elektrolitima i mineralima, jer jevećina voćki po sastavu ugljikohidratna s puno vode. To ne vrijediza orašaste plodove koji su energetski gusti i bogati na mastima iproteinima.