
Način prehrane prilagođen je tjelesnom satu, odnosno dnevnomritmu i rasporedu vitalnih funkcija organizma. Raspored obroka iodabir namirnica zasniva se na činjenici da se tijekom 24 satasmjenjuju procesi metabolizma, u skladu s tim promjenama isti obrokkonzumiran u različito doba dana, drugačije djeluje na tjelesnutežinu. Tijekom jutra metabolizam je brži i usporava se kako danodmiče tako da u večernjim satima prevladavaju procesi stvaranjapotkožnih masnih zaliha.
U tim procesima uključena je i proizvodnjahormona, u prvom redu inzulina, hormona kojeg proizvodi gušterača,a koji je neophodan za pretvaranje šećera u masnoće. Taj procespretvaranja šećera u masnoće blokiraju glukokortikoidi – hormonikore nadbubrežne žlijezde, a njihova razina najviša je tijekomjutra i postupno opada prema kraju dana. Upravo se stoga tijekomjutarnjih sati preporučuje konzumirati ugljikohidrate (kruh itjesteninu). Proteine se preporučuje konzumirati u večernjim satimakako bi se olakšala potrošnja kalorija i povisila razina hormonarasta koji ubrzava potrošnju rezervnih masnoća.
Na čemu se zasniva?
S ovom dijetom koja preporučuje dnevni unos od1300 kalorija moguće je tjelesnu težinu smanjiti za 4 kg tijekom 4tjedna, a dijetu je moguće provoditi i dulje.
Dnevno se preporučuje konzumirati 5 obroka:doručak, ručak, večeru i dva međuobroka.
Pri sastavljanju jelovnika osim o kalorijskomunosu potrebno je voditi računa i o tjelesnom satu, odnosnougljikohidrate konzumirati za ručak, a proteine za večeru. Time ćese poboljšati asimilacija hrane, olakšati probava i očuvatitjelesna forma.
Voće i povrće bogato vitaminima i mineralimadopušteno je konzumirati u velikim količinama, ali plodove kojisadrže veću količinu šećera (rajčice, mrkvu, luk, cikoriju,paprike) preporučuje se ne konzumirati nakon 18 sati.
Maslinovo ulje preporučuje se kao začin, možese koristiti i za ručak i za večeru, ali valja biti oprezan skoličinom.
Iz prehrane treba izbaciti masne prerađevine(pancetu, salame, paštete), maslac, fermentirane sireve, punomasnomlijeko i punomasni jogurt.
Riba se preporučuje, ali ne masna poputlososa, tune i sl.
* Do 11 sati treba pojestimeđuobrok
* Do 15 sati valja konzumiratiugljikohidrate, dakle kruh, tjesteninu, žitarice, rižu, krekera,tost, krumpire i mahunarke (grah, bob, grašak, slanutak, leću).
* Do 17 sati valja konzumiratimeđuobrok i nikad ne preskočiti jedan od 5 obroka.
* Večer je najbolji obrok zakonzumiranje proteina (ribe, jaja, obranih mliječnih prerađevina,bijelog mesa).
* Do 18 sati valja pojestivoće.
* Povrće se preporučuje bilo zaručak bilo za večeru (ali u večernjim satima valja izbjegavatiplodove koji sadrže veću količinu šećera).
* Jedna čaša vina ili pivadopuštena je tijekom dana.
* Kava je dopuštena, ali najviše 3šalice dnevno.
* Sol se koristi vrlo štedljivo,kao i šećer, a masnoće životinjskog porijekla valja zamijenitimasnoćama biljnog porijekla.
* Dnevno valja popiti najmanje 2litre vode.
kPonedjeljak
Doručak: 1 šalica čaja i 1 kriška torte sjabukama
Međuobrok: obrani voćni jogurt
Ručak: 150 g teletine pirjane s rajčicama,peršinom i češnjakom), 1 žemlja, salata od mrkve, 1 banana
Međuobrok: 200 g sezonskog voća
Večera: 250 g salate od hobotnice začinjenemaslinovim uljem, limunom, peršinom i zelena salata.
Utorak
Doručak: obrani jogurt, 3 kriške integralnogtosta, 30 g meda od naranče
Međuobrok: šalica čaja i 2 integralnakeksa
Ručak: 60 g tjestenine s grahom, 2 kriškeananasa
Međuobrok: svježe cijeđeni voćni sok
Večera: omlet od 2 jaja, kuhana blitva
Srijeda
Doručak: 1,5 dl obranog mlijeka, 3 kriškeintegralnog tosta, 30 g marmelade
Međuobrok: 200 g voća
Ručak: 150 g fileta na žaru, 70 g integralnogkruha, zelena salata, 2 kivija
Međuobrok: sok od naranče
Večera: bijela riba kuhana na pari, kuhanišpinat
Četvrtak
Doručak: 1 šalica čaja, 1 kriška voćnetorte
Međuobrok: 1 čaša mlijeka
Ručak: 60 g riže s rajčicama, salata skomoračem, ½ male dinje
Međuobrok: sok od naranče
Večera: bijela riba kuhana na pari, juha odpovrća.
Petak
Doručak: 1 šalica obranog mlijeka, 30 gžitarica
Međuobrok: 1 šalica čaja od vanilije
Ručak: 160 g puretine pirjane s graškom ilukom, salata od rajčice, 1 kruška, 70 g kruha
Međuobrok: 200 g voća
Večera: pečene lignje, špinat ili povrće poželji kuhano i začinjeno maslinovim uljem
Subota
Doručak: 1 šalica obranog mlijeka, 3 krišketosta, 30 g meda
Međuobrok: 200 g svježeg voća
Ručak: pileća prsa na žaru, 200 g kuhanogkrumpira s peršinom, 2 naranče
Međuobrok: 1 obrani jogurt
Večera: 80 g nemasne šunke, sir parmezan iligrana narezan na listiće s rikulom začinjenom limunom
Nedjelja
Doručak: 1 voćni jogurt, 30 g žitarica
Međuobrok: 1 šalica čaja s 2 integralnakeksa
Ručak: 70 g tjestenine s povrćem, salata odsirovog povrća (mrkve, rajčice, zelene salate, komorača) po želji,1 jabuka
Međuobrok: jagode
Večera: 150 g posnog sira, zelena salata
Dva tjedna nakon dijete preporučuje seprehrana koja će održati postignute rezultate: dnevni unos od 1600kalorija, a to ćete postići ako količinu tjestenine u obrocimapovećate na 80 g, količinu mesa na 170 g, a količinu ribe na 250 g.Umjesto obranog možete konzumirati punomasno mlijeko.
Nakon dva tjedna dopušteno je jesti željenekoličine mesa, ribe, voća i povrća, ali pridržavajte se satniceobroka.
Što obećava?
S dnevnim unosom od 1300 kalorija, za 4 tjednamoguće je tjelesnu težinu smanjiti za 4 kilograma.