
Kako bi sve bilo savršeno potrebno je i znatiaranžirati stol. Pa kako aranžirati stol, gdje postaviti cvijeće isalvete, a i postavljanje pribora za jelo je bitno…
Za ugodnu atmosferu, rasvjeta iznad stola nesmije biti ni prejaka ni preslaba, a stol će najbolje ukrasitisklad boja stolnjaka, tanjura ili ubrusa.
Kako biste impresionirali goste prekrasnodekoriranim stolom, za početak je potrebno pridržavati se pravila oprigodama. Što je prigoda formalnija to, po bontonu, treba bitiviše stolnjaka na stolu, uključujući osnovni stolnjak i nadstolnjakte obavezno tkanene ubruse. Sve dobro ispeglajte. Također, formalneprigode podrazumijevaju i svo suđe na stolu – plitki, duboki idesertni tanjur te čaše za crno i bijelo vino, kao i za vodu.
Kako bi dekoracija bila što upečatljivija,neka jedan tanjur bude u boji stolnjaka. Zato je dobro pri kupnjistolnjaka uvijek razmišljati o boji tanjura. Donji, plitki tanjurtreba biti vidljivo veći od gornjeg, a razmak između gostiju veliktočno za jedan veliki tanjur. Imate li predjelo, tada vam jepotreban još jedan tanjur ili zdjelica, ovisno o jelu. Donji tanjurne miče se dok se ne završi večera. Soba ne smije biti nipresvijetla ni pretamna pa lustere iznad stola ugasite. Svijećemogu uvelike pomoći. Kao idealan aranžman koji neće smetati ni prirazgovoru ni pri uzimanju hrane su male vaze sa svježim cvijećem.Postavite ih nekoliko duž stola i između pladnjeva. Kuhinjska radnaploha, ako imate veću kuhinju, može poslužiti kao produžetak stolapa i nju ukrasite istim cvijećem.
Noževi se uvijek stavljaju s desne strane ižlice se uvijek stavljaju s desne, a vilice s lijeve stranetanjura. Noževe, neovisno o vrsti jela, uvijek postavljajte s desnestrane tanjura s oštricom okrenutom prema tanjuru. Desertna žlicaili vilica uvijek se stavljaju iznad tanjura.
Pri posluživanju više jela, vilice i noževislažu se od najvećih (uz tanjur) prema najmanjima. Završava se svilicom za salatu.
Postavljanje ubrusa u čaše za vodu trebaizbjegavati jer postoji opasnost od pada i puknuća čaše.
Svježe cvijeće na stolu je poželjno, ali nesmije zaklanjati pogled gostima.