
Jabuka ima izrazitu nutricionističku vrijednost. Kada jestijabuku? Važno je da ne jedete voće poslije jela, jedite ga naprazan želudac.
Vrijednosti izražene na 100 g:
energija ………………………………. 56 kcal
voda (%) ……………………………….85
proteini (%) …………………………..0.2
Masti (%) ………………………………0.6
Ugljikohidrati (%) ………………….14
Vlakna (%) …………………………….1
Od vitamina treba istaknuti vitamine A, B1, B2, nijacin, C aod minerala je najbogatija na kaliju i fosforu, a sadrži i neštoželjeza te kalcija.
Kilogram jabuka ima oko 600 kalorija, što je jednakovrijednosti litre mlijeka a morate priznat da će vas ovo dužedržati sitima. Jabuka sama u želucu se razgradi za 15-20min,trošeći velike količine energije. Ako se jede u kombinaciji sdrugom hranom u želucu se zadržava i po par sati, zato bi jutrebalo jesti pola sata prije glavnog obroka ili par sati nakonjela.
Jabuka se najčešće jede sirova, ali se i peče, kuha, suši,prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznat je, ijabučni ocat.