
Kobasice se mogu pripremati na različite načine pa ih čestonađemo na meniju kao kobasice sa zeljem, kuhane u vinu… Akose gledaju kalorije tada možemo samo napomenuti da 10 dkg prženihkobasica ima 320 kcal. No, koji je recept za pripremu kobasica,koji su sve sastojci za kobasice, koliko soli ide u kobasice…
Evo recepta za pripremu kobasica za pečenje.
Svinjsko meso bez kosti – 65 kg* /od 100 kg proizvoda/;čvrsto masno tkivo – 35 kg; kuhinjska sol – 2,5 kg; poluslatkapaprika u prahu – 0,2 kg; papar, crni, mljeveni – 0,1 kg; lukbijeli sveži (očišćen i samljeven) – 0,1 kg; svinjska tanka crijeva– 250 metara (m).
Krupno mljevenom mesu i čvrstom masnom tkivu dodaje se sol izačin. Bijeli luk se može mljeti zajedno s mesom, a crni papar uposebnom mlinu. Ukoliko takvog mlina nema, crni papar se usitni iprosije. Sol i začine treba dodavati postepeno i probavanjemustanoviti je li po ukusu.
Osnovna masa sa dodatnim začinima se dobro izmiješa i njomese pune crijeva koja su za tu svrhu pripremljena. Koriste seisključivo svinjska tanka crijeva. Ako nema punjača, za punjenje semože upotrijebiti mesoreznica (mašina za mljevenje mesa) s koje jeskinuta rešetka i na njeno mjesto učvršćen ljevak. Napunjenacrijeva se povezuju u parove, pri čemu je svaki komad dužine oko 12cm. Odvajanje parova vrši se tako što se nadjev na određenom mjestupotisne naprijed i natrag, a potom se crijevo nekoliko puta uvrne udesnom ili lijevom smjeru, ali uvijek u istom za sve kobasice odjednog komada crijeva.