
Šparoga se stavlja u kipuću vodu na samo nekoliko minuta (5do 8 minuta, ovisno o debljini šparoge, divlje šparoge se kuhajujoš i kraće:1-2 min).
Da bi se što više očuvali njeni nutrijenti, kod kuhanja lonacmora biti poklopljen, a koristi se minimalno potrebna količinavode. Dugo kuhane šparoge postaju neukusne, gorke, mekane i izgubekarakterističnu boju, tj. izblijede.
Šparoge brzo gube na kvaliteti – venu i gube specifičan okus -ukoliko se čuvaju na sobnoj temperaturi. Ako se ne konzumirajuneposredno nakon berbe ili kupnje dobro ih je namočiti u vodu kakobi održale svježinu, te ih pohraniti u hladnjak; mogu se spremiti uplastičnu vrećicu i pohraniti u najhladniji dio hladnjaka gdje ćeodržati svježinu do tri dana.
Pri kupnji na tržnicama treba uzeti one koje nisu direktnoizložene suncu prilikom prodaje na štandu. Kultivirane i divljesvježe šparoge su tvrde konzistencije, dok se njihov vrh lako lomii listići pri vrhu moraju biti slijepljeni za izdanak – uprotivnom, šparoga je odstajala. Debljina šparoge ne igra ulogu nanjenu kvalitetu, dakle deblji i tanji izdanci, nutritivno gledano,imaju isti sastav, iako će se pojaviti mala razlika u dužinikuhanja.
Energetska vrijednost 100 grama šparoga iznosi 35 kalorija.