
Stari zapisi kažu da sladoled potječe iz Kine. Ovaposlastica, najprije se pripremala u obliku ledenog napitkanačinjenog od voćnih sokova i snijega, a kasnije i mlijeka. Usrednjem vijeku, povratkom Marca Pola iz Kine, 1295. godinesladoled se pojavljuje i u Italiji. Ove poslastice su u Italijidoživjele veliki uspjeh. U 17. stoljeću sladoled se proąirio pocijeloj Europi, te je postao luksuzni proizvod namijenjenkraljevskim dvorima. Tek krajem 19. stoljeća proizvodnja sladoledadoživljava ekspanziju, kao posljedica razvoja rashladneindustrije.
Sladoled od kesten pirea
Sastojci:
500 g kesten pirea
150 ml vrhnja za šlag
80 ml kiselog vrhnja
30 ml ruma
60 g šećera u prahu
100 g crne čokolade
6 korneta za sladoled
50 g sjeckanih prženih badema
Priprema:
Prije svega od vrhnja istučemo polučvrsti šlag. U zasebnuzdjelicu stavimo kiselo vrhnje, dodamo rum i šećer u prahu, te svezajedno izmiješamo u jednoličnu glatku smjesu. U zasebnu zdjeluprotisnemo kesten pire, dodamo pripremljenu mješavinu i sve zajednodobro izmiješamo. Potom umiješamo šlag i dobivenu kremu stavimo uzamrzivač da stegne. Nakon po prilici 1 sat i 15 minuta, gotovsladoled možemo poslužiti u kornetima za sladoled ili gajednostavno narežemo na kriške i stavimo na tanjuriće ili šalice. Uoba slučaja sladoled od kesten pirea prelijemo rastopljenom crnomčokoladom i sjeckanim prženim bademima.