
Morska riba dijeli se na plavu i bijelu, a te se dvijeskupine međusobno razlikuju po nutritivnoj vrijednosti. U plavuribu ubrajaju se skuša, tuna, palamida, papalina, srdela i haringa,a u bijelu orada (lovrata), kovač, bukva, oslić škarpina izubatac.
Zahvaljujući aminokiselinama i bjelančevinama koje se u njojnalaze, bijela riba je sličnija mesu, a sadrži velike blokovemišićnih vlakana što znatno olakšava njenu probavu. Idealan jesastojak dijetne prehrane jer u 100 grama sadrži svega 70-akkalorija.
Prednosti koje riba pruža su mnogobrojne i iz tog razloga bismoje trebali konzumirati što češće, točnije trebali bismo ribu jestinajmanje dva puta na tjedan.
Sve vrste ribe odličan su izvor bjelančevina, vitamina iminerala, ali i masnih kiselina poznatijih pod imenom omega 3.
Mnogobrojne studije su pokazale da su omega 3 masne kiselinevažan faktor u prevenciji srčanih bolesti, da pomažu u raduimunološkog sustava, ublažuju simptome artritisa i što jenajzanimljivije – imaju blagotvoran učinak na kvocijentinteligencije! Bijela riba ima nešto niže količine žive pa je stoganaročito preporučljiva njena što češća konzumacija.