
Kaže se da ne postoji “prirodnija” namirnica od meda. Tasmjesa vode i jednostavnih šećera (80 g šećera na 100 g ukupnemase), od kojih je najvećim dijelom zastupljena fruktoza a znatnomanje glukoza, sadrži i oko 25 različitih oligosaharida koji sviredom imaju ljekovita svojstva.
U medu je sadržano nekoliko stotina (više od 500) različitihspojeva, pa najvjerojatnije iz tog razloga do sada nikome nijeuspjelo stvoriti uspješan surogat, odnosno kopiju te jedinstvenenamirnice.
Posebno je vrijedan med bagrema za koji se zna da ima najnižiglikemijski indeks (oko 0,35) od svih ostalih vrsta i ne djeluje nanaglo oslobađanje inzulina iz gušterače.
Nadalje, u medu su detektirani visoko vrijedni spojevi,polifenoli od kojih su neki ispitani u laboratorijskim uvjetima ipokazalo se da koče rast pojedinih tumorskih stanica u vrlo niskimkoncentracijama.
Današnja preporuka za korištenje meda je jedan gram meda pokilogramu tjelesne mase. Iz tog razloga, tri žlice meda suoptimalne za dnevnu potrošnju najvećeg dijela stanovništva.