
Sirova masa marcipana priprema se od oguljenih badema išećera. Oboje se smrvi i prženjem na temperaturi iznad 100° Cpostiže svoju strukturu, aromu i trajnost. Što je veći udio badema,to je proizvod sočniji, vredniji i skuplji.
Jednostavni se marcipan tako sastoji od jednakih udjela sirovemase i šećera, kvalitetan mora imati najmanje 70 posto badema, pasve do 95 posto. Između toga postoje razni stupnjevi kvalitete.Ružina vodica (ako je nemate, upotrijebite običnu vodu), te dodacipoput kakaa, upotpunjuju okus.
Marcipan možete kupiti gotov u trgovini ili ga vrlo jednostavnoizraditi sami: 330 g oguljenih badema sameljite 2-3 puta. Ugrijtezajedno sa 170 g prosijanog šećera u prahu i 1-2 žlice ružinevodice. Ostavite da se ohladi, i s malo šećera u prahu umijesiteglatku masu.