
Recept za domaći kruh
Sastojci:
2 kg brašna
0,8 l vode
1 kockicu svježeg kvasca od 40 g
40 g šećera
0,4 l ulja
40 g soli
Opis:
Kvasac otopiti u mlakoj vodi, dodati malo brašna, izmiješatii ostaviti na toplom mjestu da se digne. U drugoj posudi pripremitiprosijano brašno, vodu, šećer, ulje, sol te dodati kvasac iumijesiti tijesto. Ostaviti oko 30 – 40 minuta da naraste, zatimponovno malo promijesiti, oblikovati željeni oblik, staviti uposudu za pečenje i ponovno ostaviti da se digne oko 50%.
Tako pripremljeno tijesto za kruh peći u pećnici natemperaturi 200 – 220°C oko 40 minuta.
Ako odlučite kruh ispeći pod pekom treba ga peći 1,5 – 2sata.
Napomena: Ovim postupkom može se prigotoviti kruh od brašnatip 400, 500, 600 i 800.