
Kupinovo vino se danas preporučuje kod anemije,iscrpljenosti, slabe uhranjenosti, za reguliranje probave, talka,cirkulacije. Pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žuči imokraće, a postoje i dokazi da povoljno djeluje i na pojedine kožnebolesti, kao što su razni lišajevi i osipi.
Obilje minerala i vitamina
Ljekoviti su listovi, cvjetovi, korijen i plodkupine. U plodu ima obilje minerala, kalija, fosfora, magnezija,klora, kalcija, sumpora, natrija, gvožđa, bakra i joda kao ivitamina – karotena (provitamina A), vitamina B1, B2, B5, B6 i,najviše, vitamina C. Zanimljivo je istaknuti da u listu kupine imaviše vitamina C nego u zrelom plodu (u 100 grama lista ima 125miligrama vitamina C, a u zrelom plodu, u istoj količini, samo 24miligrama). Listovi kupine se koriste i za pripremu čaja od kojegse prave obloge za liječenje oteklina lica i očiju.
Recept za kupinovo vino
Uzmite četiri kilograma zrelih kupina i dobroih izgnječite. Pripremite kilogram šećera ili kilogram i pol meda.U čistu posudu složite red zgnječenih kupina pa red šećera ili medai tako redom sve do vrha. Zatim teglu sa kupinama i šećerom držitena toplom (danju, po mogućnosti, na suncu) tjedan dana. Nakonjednog tjedna dobiveni sok procijedite kroz gazu i ulijte u manjeboce. Boce nemojte puniti do vrha da bi kupinovo vino moglo vriti.Poslije tjedan dana kupinovo vino ponovo procijedite i boce (nezatvarajući ih) omotajte pamučnom krpom. Na kraju, nakon 15 dana,provjerite da li je vrenje završeno i boce zatvorite plutanimčepom.
Za rekonvalescente kupinovo vino se možepripremiti na sljedeći način: u veću posudu se stavi dva kilogramazrelih kupina i pola kilograma šećera. Sve se dobro izmiješa iostavi na toplom (ili na suncu) 20 dana. Svakog drugog dana smjesutreba dobro promućkati. Nakon 20 dana kupinovo vino se ocijedi,ulije u čiste boce od pola litra i začepi plutanim čepom.
Protiv niskog krvnog tlaka
U bocu sa litrom kupinovog vina stavite dviježlice sitno isjeckanih listića ružmarina, dobro zatvorite iostavite da odstoji 10 dana. Nakon toga kupinovo vino procijeditekroz gazu. Ovaj napitak se pije kod niskog krvnog tlaka, i to dvadecilitra poslije jela. Dobro je znati da se ljudima s niskimkrvnim tlakom preporučuje da poslije jela pojedu 40 grama očišćenihlješnjaka.