
Estrogen je glavni prirodni ženski spolni hormon, nije jednamolekula, već njega sačinjavaju 3 spoja: estadiol (E2), estron (E1)i estrol (E3): oni imaju važne biološke funkcije, no uočeno je dapovišena razina estradiola ima veze sa nekim oblicima raka kodžena, posebno rakom dojke. Jednom kada estradiol obavi svojufunkciju, biva odstranjen iz organizma, a u tom procesu, njegovirazgradni produkti mogu imati negativan utjecaj na zdravlje žene.
Prehrana:
– soja – ne savjetuje se prekomjerna konzumaciju soje (soja iproizvodi se tadicionalno koriste u zemaljama Dalekog istoka, ali uumjerenim količinama); soja i proizvodi sadrže izoflavone,
– biljka kudzu ili kuzu (Puerania lobata) takoder sadržipovoljne izoflavone, no ona se uglavnom može naći na tržištu SAD-a,
– tvari lignani iz raznog sjemenja i cijelog zrna žitarica -posebno je visoka količina lignana u lanenim sjemenkama – lignanipokazuju sličan učinak kao i izoflavoni; jedna studija je pokazalada 5-10 g lanenih sjemenki dnevno (u grupi od 28 žena poslijemenopauze) pokazuje znatno povećanje izlučivanja C-2 metabolitaestrogena, što je povoljno. Bilo bi povoljno uključiti barem 2serviranja izvornih žitarica cijelog zrna, ali ne industrijskeproizvode poput corflakesa, mueslija i sl., nego cjelo-zrnatežitarice – zob, zobene pahuljice, proso i druge koje ćete samipripremiti kod kuće. Lanene sjemenke je prije upotrebe potrebnozgnječiti ili usitniti, kako bi lignani imali veću dostupnost priprobavi,
– povrće iz porodice krstašica: brokula, kelj, kelj pupčar,kupus, cvjetača, koleraba, gorušica, repa – sadrže fitotvarindol-3-karbinol koji djeluje slično kao i izoflavoni. Ovo povrćetreba jesti barem jednom dnevno i prvenstveno sirovo te kuhano napari kako bi se sačuvale fitotvari, treba izbjegavati dužu termičkuobradu i kuhanje u većoj količini vode.
nutricionizam.com