
Najčešće bolesti salate su bijela trulež iplamenjača salate pa je potrebna posebna zaštita salate.
Plamenjača salate se može javiti tijekom svih razvojnih stadija salate, odnicanja pa sve do berbe. Uzročnik bolesti je gljivica Bremialactucae.
Od zaštitnih mjera provode se preventivne i kemijske metodesuzbijanja. Od preventivnih mjera najvažniji je plodored,sterilizaciju tla prije sadnje i obvezno uklanjanje svihzaraženih ostataka salate nakon berbe. Ne smiju se zaoravati, apogotovo ne ostavljati u zaštićenim prostorima, jer su izvorinovih zaraza. Od fungicida kao kemijskih mjera zaštite, kod nasdopuštenje imaju fungicidi Aliette WP, Aliette flach WG, Avi WP,Topic WP i Euparen Multi WP 50.
Uzročnici bijele truleži salate su gljivice iz rodaSclerotinia (Sclerotinia sclertiorum i Sclerotinia minor).
Zaštita se provodi obveznim uklanjenjem zaraženih biljka izstaklenika ili plastenika, jer su one izvor daljih zaraza.Također bi bilo dobro provoditi i sterilizaciju tla. Najvažnijesu kemijske mjere zaštite fungicidima iz skupine dikarboksimida,od kojih kod nas dopuštenje imaju: Ronilan DF, Ronilan FL i KidanSC. Izvor: gospodarski-list.hr.