
Orezivanje i rezidba smokve obavlja se u zimskom periodu.Održavanje i rezanje smokava obavezno je svake godine. Pa kakoorezati smokvu?
U zimskom razdoblju u našim se južnim krajevima obavlja prijekopotrebna rezidba smokava kojom se prorjeđuje njena redovito gustakrošnja. Jer smokva za svoj rast i rodnost zahtijeva velikekoličine sunčevog svjetla, što se jedino može omogućitiodgovarajućom zimskom rezidbom kojom prorjeđujemo samo središtekrošnje.
Smokva se mora rezati redovito svake godine, iz razloga što onarez debljih grana nikako ne podnosi. Veliki rezovi su ujednonajveći uzročnici slabljenja, propadanja i nestanka stabalasmokava. Uz to nezarasla rana postaje središte okupljanja štetnikai bolesti, iz nje oni najlakše prodiru, šire se u drvu i kori radičega drvo sve više truli i propada. Stoga se deblje grane nastablima smokava režu isključivo u krajnjoj nuždi a sve zato što tevelike rane na njenim stablima dosta teško i zarastaju. Ako se topak ne može izbjeći, takvu ranu treba dobro zagladiti i potom odmahpremazati voćarskim voskom.
Redovito se mora provoditi zimska zaštita. Njome sesuzbijaju i bolesti i štetnici koji prezime na samom stablu i okonjega (na površini tla, odbačenom lišću, orezanim granama isl.).Navedena zaštita provodi se 3 %-nim bijelim uljem čime seuništavaju štitaste uši te nekim bakrenim preparatom (CuprablauZ,Champion, Bordoška juha i dr.) i to dva puta (jednom u jesen nakonnakon bacanja lišća i drugi put pred početak vegetacije). Važno jespomenuti kako se kod izvođenja samog prskanja trebaju utrošitiveće količine vode što znači da stabla smokava treba dobro ipoprskati tj. doslovce okupati.
Stablo koje je dalo 40-tak kg plodova treba pognojiti smineralnim gnojivom NPK 8-16-24 ili 7-14-21 u količini od 2 kg tesa 50 dkg dušičnog gnojiva KAN-a. Gnojivo se rasipa širom te potomukopava. Dakle, pogrešno je gnojivo stavljati isključivo ispoddebla. Uz navedena gnojiva trebalo bi barem svake treće godine utlo unijeti i 5-6 kg zrelog stajskog gnoja po četvornom metru.