
Kako orezati limun? Orezivanje i rezidba limuna vrši se uproljeće, održavanje i rezanje limuna potrebno je cijelegodine.
Rezidbom se, obično, grane ne prikraćuju, nego seodstranjuju.
Prikraćuju se samo sadnice nakon sadnje, na visinu formiranjakrošnje te one grane iz kojih želimo izazvati grananje postranihpupova.
Odstranjivanjem grana odstranjujemo konkurentne grane iforsiramo rast ostavljene mladice.
Intenzitetom rezidbe, tj. količinom odstranjenog drveta ioštrinom reza određuje se kondicija, bujnost i rodnost voćke.
Oštrom rezidbom dobiva se više vegetativnih, a manje rodnihpupova. Slabijom rezidbom ili izostankom rezidbe razvija se voćkamanje bujnosti i slabije kondicije, što dovodi do neujednačenerodnosti.
Najlakši za uzgoj u posudama je limun (Citrus limon). Cvatecijele godine i stvara plodove pa je njegovo stablo vrlo lijepo kadse istodobno na njemu nalaze bijeli cvjetovi, mali zeleni plodovi iveliki žuti limuni. Limeta (Citrus limetta) je atraktivna biljka,manja od limuna, aromatičnih i slatkastih plodova, a cvate tijekomproljeća i ljeta. Naranča (Citrus sinensis) dobro podnosi i nižetemperature, a mandarinu (Citrus reticulata) ne treba redovitoorezivati jer ima prirodno gustu i skladnu krošnju. Za uzgoj uposudi idealan je kumkvat (Fortunella), agrum manjeg i kompaktnograsta koji se kasno na jesen i početkom zime okiti brojnim malimplodovima narančaste boje, koji se jedu zajedno s korom.
Agrume u proljeće treba orezati, ljeti dohranjivati, a ujesenspremiti u svijetlu prostoriju, na temperaturu od 3 do 15Celzijevih stupnjeva