Radni stol visina, dimenzije - dječji radni stolovi i kutni radni stol - Gorila.hr

Radni stol mora biti 'po mjeri'

Visina i dimenzije za dječji radni stola moraju odgovarati dobi djeteta, pa u skladu s tim i police moraju biti na dohvat ruke. Ako je kutni radni stol i police valja postaviti u kut....

Kutak za učenje, koji podrazumijeva radni stol i police oko ili iznad njega, mora biti praktičan, po mjeri djeteta koje sjedi za njim. Visina i veličina stola moraju odgovarati dobi djeteta, pa u skladu s tim i police moraju biti na dohvat ruke. Police su u funkciji rada, ali imaju i važnu estetsku ulogu. Zato na njima valja držati red, baš kao i na stolu. Da bi bilo reda, treba ih posložiti na zid, ako su viseće ili pokraj stola, ako su samostajaće, tako da je dovoljno pružiti ruku i dohvatiti potreban predmet ili knjigu.

Police su upravo onaj element koji prostoru daju dušu i osobnost, pa ih treba birati ili napraviti promišljeno, jer one ne smiju opterećivati ugođaj. Police se mogu dati izraditi kod drvodjelca po mjeri prostora i to je zapravo najidelanije rješenje. Rađene po narudžbi, police će biti točno onakve kakve prostor ili kutak za učenje zahtijeva. Svaki majstor će znati procijeniti dubinu police i njezin oblik, a važan je i način postavljanja na zid ako nisu samostojeće.

Ako je radni stol, primjerice, smješten u kutu, jer veličina sobe ne dopušta veće manvriranje, i police valja postaviti u kut. Takve se teško mogu pronaći u trgovačkoj ponudi, što je problem za sebe. Ponuda polica i radnih stolova u trgovačkoj mreži je, nažalost, ograničena i svodi se uglavnom na tipizirane stolove za kompjutore, a to nije pravi izbor za “kutak za učenje”.

Takvi stolovi pogotovo nisu dobri za djecu nižeg rasta jer kompjutor osnovcima nije nužan za učenje. Kad je izabran radni stol – koji mora biti “ozbiljnijih” dimenzija kad su srednjoškolci u pitanju, valja se osvrnuti na police. Za učenike starije dobi police mogu imati i “slobodniji” izgled. Mogu biti kombinirane od različitih materijala – metalne, drvene, od iverice, panel-ploča ili čak od plastike.

Kombinacija ovisi o ukusu i mašti te o cijeloj sobi. Posebno su praktične samostojeće police ako je soba dovoljno prostrana. Takve police omogućavaju više mašte pogotovo kad je riječ o pregradama. Najbolje je izabrati police koje imaju pregrade, jer tada mogu podnijeti veći teret.

Bilo bi dobro uvažavati želje djeteta koje će sjediti u tom kutku za “skupljanje” znanja.

.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Dnevne vijesti

'Matija i ja više nismo zajedno'

­Uzrok prekida je neslaganje karaktera, a ne treća osoba - nisam u vezi i nema naznaka nove ljubavi,...

Prijateljstvo ili ljubav?

Sve su glasnija šaputanja kako Tanja Dragović, supruga tenisača Gorana Ivaniševića njeguje nježno pr...

Kraljica Hrvatske ostala bez krune!

'Svoju je kćer nudila svima za bilo koji posao kako bi što više zaradili, željela ju je poslati da p...

Life Style

Dobar madrac - najbolja uspavanka

Madrac koji jamči kvalitetan san mora se prilagoditi obliku tijela tako da blago podupire kralježni...

Suha ili masna perut

Vruć zrak, energično češljanje… sve što je štetno za osjetljivu kožu i vlasište ne preporučuje se ni...

Tko odlučuje: roditelji ili djeca?

U obiteljima odlučuju roditelji, a u vrtićima i školama odrasli