Prehlada kod djece - uzroci prehlade, gripa ili prehlada - Gorila.hr

Proljeće bez neugodne prehlade

Prehlada kod djece može se javiti nekoliko puta godišnje. Treba razlikovati je li gripa ili prehlada. Uzroci prehlade mogu biti različiti virusi...

Prehlade mogu biti vrlo neugodne, ali za ublažavanje simptoma postoje jednostavne i prirodne metode. Evo kako ćete pomoći svojim mališanima da brzo i veselo ozdrave

Tijekom zimskih mjeseci djeca često pate od kašlja, hunjavice i grlobolje. Ako se potpuno ne izliječe, te banalne tegobe znaju se pretvoriti u kronične smetnje a ponekad mogu uzrokovati i niz upornih i neugodnih bolesti, najčešće upale uha i bronhitis. Podsjećamo vas kako pomoći djetetu, izbjeći pogreške u liječenju i spriječiti komplikacije.

Prvi znakovi
Kada opazite da je dijete neuobičajeno mirno, potišteno, pospano, ne privlače ga igra i igračke, žali se na umor, bol u rukama i nogama, nosić mu lagano curi, a uz to teško guta, vjerojatno je stigla prehlada. Iako je bezopasna, a zimi i u proljeće vrlo česta, prehlada zna biti vrlo neugodna. Traje otprilike tjedan dana. Dijete se može prehladiti i nekoliko puta godišnje, a broj prehlada u većine djece smanjuje se usporedo s odrastanjem, dolaskom puberteta, odnosno sazrijevanjem obrambenog sustava.
Uzročnici prehlade su virusi, kojima već oslabljeni imunosni sustav samo olakšava posao. Česte prehlade u djece mogu se objasniti brojnošću virusa. Postoji, naime, oko dvjestotinjak različitih virusa koji su mogući uzročnici prehlada. Pri svakom novom kontaktu s nekim od tih, do tada djetetovom organizmu nepoznatim virusom, imunosni sustav ne može se obraniti. Tek tijekom bolesti organizam stvara protutijela na novi virus, a ta protutijela u organizmu ostaju doživotno. Virusi se prenose kapljičnim putem, u zrak dospijevaju kašljanjem ili kihanjem, a mogu se prenijeti izravnim kontaktom s bolesnom osobom. Ipak važno je razlikovati prehladu od istinske gripe. Naime, gripa obično započinje naglo, s visokom tjelesnom temperaturom i jako izraženim osjećajem slabosti i bolesti. Dok je liječenje gripe potrebno povjeriti liječniku, u slučaju uobičajenih, "normalnih" prehlada pomoći će prirodna i priručna sredstva.

Antibiotici su nemoćni
Kada je riječ o prehladi antibiotici ne pomažu jer djeluju samo protiv bakterija, a uzročnici prehlade su virusi. Osim toga, pogrešno je vjerovati da se prehlada liječi: istina je da ju je moguće ublažiti, tj. liječiti simptome, a to je već puno.
Pri tome je najvažniji cilj sniziti tjelesnu temperaturu, ublažiti osjećaj slabosti, glavobolju, grlobolju klasičnim antipireticima i analgeticima.
Dok je za odrasle vrlo jednostavno pridržavati se preporuke o redovitom brisanju nosa, čime se olakšava disanje i sprječava nakupljanje sekreta u nosnoj šupljini, kad je riječ o djeci to je već malo teže. A tada će umjesto ispuhivanja nosa pomoći ispiranje nosne šupljine fiziološkom otopinom, barem tri ili četiri puta dnevno. Oprez je potreban s pripravcima koji stežu krvne žile i kapilare, odnosno s kapima za nos koje sadrže tvari takvog djelovanja. Ti pripravci, iako donose trenutačno olakšanje, koriste li se dulje vrijeme mogu oštetiti sluznicu nosa, a tada će se i prehlada teže izliječiti.

Pomaže i majčino mlijeko
Podsjećamo vas na neke prirodne metode kojima možete pomoći djetetu da lakše dočeka ozdravljenje, ublažiti simptome. Ipak, iako je riječ o prirodnim metodama oprez je potreban jer u pitanju je nježni, dječji organizam.
* Šmrcanje
Obično je popraćeno kihanjem, osjećajem umora i težine u glavi. U većini slučajeva riječ je akutnom rinitisu, najčešće virusnog porijekla, a simptomi su mu začepljen nos, curenje iz nosa, glavobolja, bolovi u ramenima i vratu. Tegobe traju otprilike pet do osam dana, no iako je šmrcanje prilično učestala tegoba, potrebno je liječiti, zapravo spriječiti posljedice poput upale ždrijela, sinusa ili bronhitis.

.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Dnevne vijesti

'Matija i ja više nismo zajedno'

­Uzrok prekida je neslaganje karaktera, a ne treća osoba - nisam u vezi i nema naznaka nove ljubavi,...

Prijateljstvo ili ljubav?

Sve su glasnija šaputanja kako Tanja Dragović, supruga tenisača Gorana Ivaniševića njeguje nježno pr...

Kraljica Hrvatske ostala bez krune!

'Svoju je kćer nudila svima za bilo koji posao kako bi što više zaradili, željela ju je poslati da p...

Life Style

Dobar madrac - najbolja uspavanka

Madrac koji jamči kvalitetan san mora se prilagoditi obliku tijela tako da blago podupire kralježni...

Suha ili masna perut

Vruć zrak, energično češljanje… sve što je štetno za osjetljivu kožu i vlasište ne preporučuje se ni...

Tko odlučuje: roditelji ili djeca?

U obiteljima odlučuju roditelji, a u vrtićima i školama odrasli