Karcinom grkljana - promuklost i kašalj, nadražajni kašalj - Gorila.hr

Rak grla – nevidljiva prijetnja

Karcinom grkljana – često se naziva rakom grla - podmukla je bolest koja dulje vrijeme može trajati bez simptoma. Pojavi li se karcinom najprije na glasnicama, simptomi će se ranije izraziti i manifestirati kao promuklost i uporan nadražajni kašalj...

Pojava jednog ili više limfnih čvorova na vratu u mnogo slučajeva prva je promjena zbog koje se pacijenti javljaju u kliniku

Karcinom grkljana – često se naziva rakom grla - podmukla je bolest koja dulje vrijeme može trajati bez simptoma. Mr. sc. dr. Tin Znaor, otorinolaringolog i fonijatar u KB Merkur u Zagrebu, kaže da je pojava jednog ili više limfnih čvorova na vratu u mnogo slučajeva prva promjena zbog koje se pacijenti javljaju u kliniku. Ti čvorovi mogu biti lokalne metastaze do tada asimptomatskog karcinoma grkljana. Pojavi li se karcinom najprije na glasnicama, simptomi će se ranije izraziti i manifestirati kao promuklost i uporan nadražajni kašalj. U kasnijim fazama promuklost i kašalj postaju sve intenzivniji, a javlja se i otežano disanje. Mogu se pojaviti bolovi u grlu i teškoće s gutanjem, kao i specifičan zadah iz usta.

 - Maligne promjene na glasnicama najčešći su oblik karcinoma grkljana, iza njih slijede promjene na razinama iznad glasnica (supraglotični karcinom), dok je primarno sijelo karcinoma ispod glasnica (subglotični tip) relativno rijetko. U 95% slučajeva razvija se tzv. planocelularni karcinom, mnogo rjeđe se pojavljuju adenokarcinom i sarkom, a ostali tipovi, limfom ili plazmacitom, iznimno su rijetki - kaže dr. Znaor.

 Rak u području grkljana najlakše se može dijagnosticirati indirektnom ili direktnom laringoskopijom kod otorinolaringologa. Kod sumnje na karcinom obavezna je biopsija promijenjenoga tkiva i potvrda patologa. Pojava eventualnih lokalnih metastaza najčešće se utvrđuje citološkom punkcijom.

Kakva je prognoza
Dr. Znaor kaže da prognoza kod raka grla ovisi o mnogim čimbenicima. Karcinomi koji su se razvili iznad glasnica - supraglotični karcinomi - dugo mogu egzistirati bez ikakvih simptoma i u trenutku otkrivanja uglavnom su već u uznapredovalom stadiju (III-IV). To se odnosi na 70% slučajeva. Karcinomi koji su nastali na glasnicama u 75% slučajeva detektiraju se u ranijim stadijima (I-II), pa imaju bolju prognozu.
- Ukupnu prognozu određuje i eventualna pojava lokalnih ili udaljenih metastaza, a ponekad i drugi ili sekundarni maligni tumor unutar respiratornog sustava, koji se javlja u 5-10% slučajeva – kaže dr. Znaor.
Petogodišnje preživljavanje povećava se u zadnjih nekoliko desetljeća zahvaljujući ranijoj dijagnostici i poboljšanim terapijama, no desetogodišnje preživljavanje još je oko 50% i to je opći prosjek za sve stadije karcinoma grkljana.

Koji su uzročnici raka grla?
Dr. Znaor upozorava da na pojavu te bolesti najjače utječu pušenje cigareta i žestoki alkohol. Konzumiranje tih "užitaka" u tandemu je "dobitna kombinacija" za rak grkljana. Specijalni faktori rizika su i dulja izloženost azbestu, drvenoj i ugljenoj prašini te raznim hlapljivim kemikalijama. Rizičnoj skupini pripadaju ljudi koji su već imali, ili još imaju, neki drugi karcinom na glavi ili vratu, kao i oni kojima je netko od bliskih srodnika bolovao od karcinoma grkljana. Bolesnici sa smanjenim imunitetom (npr. oboljeli od AIDS-a) suočeni su s tri puta većim rizikom da obole od raka grkljana. Određeni tipovi HPV virusa mogu dovesti do bolesti koje povećavaju rizik za razvoj karcinoma. Napokon, refluks želučane kiseline također može oštetiti osjetljivu sluznicu glasnica i pogodovati razvoju karcinoma grkljana.

.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Dnevne vijesti

'Matija i ja više nismo zajedno'

­Uzrok prekida je neslaganje karaktera, a ne treća osoba - nisam u vezi i nema naznaka nove ljubavi,...

Prijateljstvo ili ljubav?

Sve su glasnija šaputanja kako Tanja Dragović, supruga tenisača Gorana Ivaniševića njeguje nježno pr...

Kraljica Hrvatske ostala bez krune!

'Svoju je kćer nudila svima za bilo koji posao kako bi što više zaradili, željela ju je poslati da p...

Life Style

Dobar madrac - najbolja uspavanka

Madrac koji jamči kvalitetan san mora se prilagoditi obliku tijela tako da blago podupire kralježni...

Suha ili masna perut

Vruć zrak, energično češljanje… sve što je štetno za osjetljivu kožu i vlasište ne preporučuje se ni...

Tko odlučuje: roditelji ili djeca?

U obiteljima odlučuju roditelji, a u vrtićima i školama odrasli