Predmenstrualni disforični poremećaj: Tuga i depresija, promjene raspoloženja dok menstrualni ciklus traje - Gorila.hr

Muči vas depresija, preosjetljivost i napetost?

Predmenstrualni disforični poremećaj počinje u većine žena u posljednjem tjednu menstrualnog ciklusa, a poboljšanje dolazi nekoliko dana nakon mjesečnice. Simptomi su tuga i depresija, promjene raspoloženja...

Iz mjeseca u mjesec muči vas depresija, preosjetljivost, napetost i ćudljivost? Možda je PMDD

Posljednjih nekoliko godina provedena znanstvena istraživanja pokazala su kako 3-10 posto žena reproduktivne dobi pati od premenstrualnog disforičnog poremećaja - PMDD kratica izvedena od engleskog naziva "premenstrual dysphoric disorder", stanja koje karakteriziraju pojačana depresija, preosjetljivost, napetost i ćudljivost, a nastupaju uobičajeno u drugoj polovici menstrualnog ciklusa. S obzirom na jakost i trajanje, razlikuju se od onih u premenstrualnom sindromu (PMS-u). Iako su u nastanak PMDD involvirani razni sociokulturalni biološki i psihološki čimbenici, pravi uzrok ovog ozbiljnog cikličkog poremećaja u nekih djevojaka i žena do danas je nepoznat.

Ćudljiva kemija tijela
Najnovija istraživanja ukazala su na povezanost pojave PMDD-a s kronično sniženim razinama serotonina u žena sa simptomima PMDD-a. Riječ je o kemijskoj tvari koja se stvara u mozgu, ali i nekim drugim dijelovima tijela, a služi kao kemijski prijenosnik impulsa između živčanih stanica te regulira funkcije poput finih mišićnih kontrakcija, osjeta boli, regulacije temperature, apetita, zadovoljstva i mentalne opuštenosti. Stručnjaci vjeruju da neravnoteža serotonina u organizmu dovodi do poremećaja mentalnih stanja i emocija, poremećaja ponašanja, spavanja, te sudjeluje u nastanku depresije. Također, istraživanja su pokazala da tijelo žena s PMDD-om nema normalan odgovor na normalne razine hormona na koje postaju preosjetljive.

Simptomi žena sa PMDD-om mogu biti toliko ozbiljni da ih onemogućuju u normalnim dnevnim aktivnostima. Ne postoje laboratorijski testovi ni posebni nalazi kojima se točno može specifično dijagnosticirati ovaj poremećaj. Uzimanjem anamnestičkih podataka, uz opći, ginekološki te psihijatrijski pregled do dijagnoze se dolazi isključenjem ostalih sličnih poremećaja i bolesti. Kako bi definirale i bolje predočile probleme svojim liječnicima, ženama može pomoći vođenje dnevnika simptoma, a te su informacije od velike pomoći liječniku da bi dijagnosticirao postojanje PMDD-a i odredio liječenje. Terapija je usmjerena na sprečavanje i smanjenje simptoma. Od pomoći mogu biti:

• Neki oblici lakše tjelesne gimnastike, najbolje 3-5 puta tjedno, kao i redovite aerobne aktivnosti poput hodanja ili plivanja.
• Učinkovito odmaranje.
• Uravnotežena prehrana s puno povrća, voća, sa smanjenom količinom soli, rafiniranih ugljikohidrata, alkohola i kofeina.
• Uzimanje prehrambenih suplemenata poput vitamina B6, vitamina E, kalcija i magnezija.
• Protiv glavobolje, bolova u leđima, grčenja mišića, preosjetljivih i bolnih prsa korisno je uzeti aspirin ili nesteroidne protuupalne lijekove u umjerenim količinama (1-2 tabletice).
• Ženama kod kojih je jedan od simptoma zastoj i povećanje tekućine u organizmu savjetuje se primjena diuretika.
• Ženama s jakim simptomima depresije, anksioznosti i tjeskobe savjetuje se kontinuirano ili cikličko uzimanje antidepresiva i sličnih lijekova za regulaciju raspoloženja.
• U liječenju PMDD simptoma ponekad je terapija izbora hormonalna kontracpecija.

Odličnom se pokazala i savjetodavna psihoterapija, te relaksirajuća terapija, meditacija ili joga.

Prepoznajte simptome
Simptomi PMDD-a slični su simptomima PMS-a, ali su daleko jači i ozbiljniji. Počinju u većine žena u posljednjem tjednu menstrualnog ciklusa, a poboljšanje dolazi nekoliko dana nakon mjesečnice. Većina žena žali se na pet ili više simptoma:
• tuga i depresija uz moguće suicidalne misli i ideje
• tjeskoba i anksioznost
• napadaji panike
• promjene raspoloženja koje završavaju epizodnim plakanjem
• uporna razdraženost i ljutnja
• promijenjeno zanimanje za dnevne aktivnosti i odnose
• teškoće s koncentracijom
• umor i pospanost
• promjene apetita
• smetnje spavanja
• gubitak kontrole ponašanja
• glavobolja, preosjetljivost grudi, bolovi u mišićima i zglobovima.

.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Dnevne vijesti

'Matija i ja više nismo zajedno'

­Uzrok prekida je neslaganje karaktera, a ne treća osoba - nisam u vezi i nema naznaka nove ljubavi,...

Prijateljstvo ili ljubav?

Sve su glasnija šaputanja kako Tanja Dragović, supruga tenisača Gorana Ivaniševića njeguje nježno pr...

Kraljica Hrvatske ostala bez krune!

'Svoju je kćer nudila svima za bilo koji posao kako bi što više zaradili, željela ju je poslati da p...

Life Style

Dobar madrac - najbolja uspavanka

Madrac koji jamči kvalitetan san mora se prilagoditi obliku tijela tako da blago podupire kralježni...

Suha ili masna perut

Vruć zrak, energično češljanje… sve što je štetno za osjetljivu kožu i vlasište ne preporučuje se ni...

Tko odlučuje: roditelji ili djeca?

U obiteljima odlučuju roditelji, a u vrtićima i školama odrasli