Mlijeko i mliječne prerađevine - mlijeko za zdravlje i vitamini u mlijeku - Gorila.hr

Sve tajne skrivene u mlijeku

Mlijeko i mliječne prerađevine izvor su dobrog raspoloženja. Mlijeko je od izuzetne važnosti za zdravlje i u mlijeku se nalazi vitamini, a osobito vitamin B 12 kojega prirodno sadrže samo namirnice životinjskog porijekla...

Djeci, adolescentima, ali i odraslima u zreloj životnoj dobi, mlijeko i mliječni proizvodi pomažu zadovoljiti dnevne potrebe za različitim hranjivim tvarima. Naime, mlijeko je doslovce prebogato zdravim sastojcima.


Za uravnotežen jelovnik

Bogato je visokovrijednim bjelančevinama, najvažnijim građevnim tvarima organizma. Neophodne su za izgradnju tkiva različitih organa, mišića, živaca, kostiju, kože i sluznica, noktiju i dlaka. Mlijeko olakšava tijelu sve procese izgradnje i razgradnje jer mliječne bjelančevine ljudski organizam prepoznaje kao svoje, odnosno pretvara u vlastitu tjelesnu bjelančevinu.


Osim toga, mlijeko je i izuzetno zdrav izvor energije: masnoće sadržane u mlijeku i mliječnim proizvodima sadrže masne kiseline, kratkolančane i dugolančane, koje se posebno brzo i lako probavljaju. Mlijeko sadrži i šećer, laktozu, koji je dugotrajan izvor energije. Laktoza se u crijevima razgrađuje prva, a potom postupno ulazi u krv.
No mlijeko i mliječne prerađevine ipak su najpoznatije i najvažnije kao izvor kalcija. Dovoljna količina kalcija u djetinjstvu i adolescenciji presudna je za zdravlje kostiju u starijoj životnoj dobi. No posljedice nedovoljnog unosa kalcija u djetinjstvu moguće je poprilično dobro nadoknaditi u odrasloj dobi i usporiti slabljenje i propadanje koštane mase. Ali, kalcij nije važan samo za zdrave kosti i zube, važan je za rad živčanih stanica i mišićna tkiva.


Mlijeko skriva i druge važne minerale: magnezij, koji je između ostalog neophodan i za prijenos živčanih podražaja i za pravilan mišićni rad, te cink koji sudjeluje u procesu stvaranja hormona. Kako naše tijelo mnogo bolje apsorbira cink iz namirnica životinjskog porijeka nego iz biljnih izvora, to mlijeku daje dodatnu prednost.
No tu nije kraj korisnim sastojcima: mlijeko i svježi mliječni proizvodi sadrže koktel vitamina, posebice vitamine B skupine i vitamin A.
Vitamin A, poznat kao vitamin "oštrog vida", važan je za procese stvaranja i obnavljanja stanica kože i sluznica. Taj vitamin također pomaže obrambenim stanicama u borbi protiv uzročnika raznih bolesti.


Vitamini B skupine su važni i za optimalne procese prerade i iskorištavanja osnovnih hranjivih tvari-bjelančevina, masti i ugljikohidrata, te za pravilan rad živčanog i obrambenog sustava. Značajnu ulogu u izgradnji novih stanica, posebno krvnih, imaju vitamin B12 i folna kiselina. Mlijeko i svježi mliječni proizvodi iznimno su važni za opskrbu organizma vitaminom B 12 kojega prirodno sadrže samo namirnice životinjskog porijekla.

Poboljšava raspoloženje
Mlijeko i mliječni proizvodi izvor su dobrog raspoloženja. Naime, mliječne bjelančevine sadrže triptofan koji je snažan poticaj optimizmu i vedrim mislima. Triptofan se krvlju prenosi u mozak i tamo pretvara u tzv. hormon sreće serotonin koji poboljšava raspoloženje i doprinosi psihičkoj ravnoteži. No serotonin se stvara samo uz prisustvo ugljikohidrata, a oni se u mlijeku i mliječnim proizvodima nalaze u obliku mliječnog šećera. Taj učinak mlijeka se može i pojačati, primjerice dodavanjem meda toplom mlijeku, otuda i savjet za bolji san: prije odlaska na počinak popijte šalicu toplog mlijeka sa žličicom šećera. A odavno je poznato: dobro raspoloženje doprinosi jačanju imuniteta.

I još...
Glatka koža, sjajna kosa, čvrsti nokti: mlijeko sadrži mnogo vitamina i minerala koji su prirodni izvor ljepote. Vitamin E, poznat kao vitamin mladosti, zapravo suzbija štetne učinke slobodnih radikala i pomaže procesu obnove stanica kože. Ali osim kože štiti sve stanice organizma od štetnog djelovanja slobodnih radikala i usporava proces starenja, poboljšavajući otpornost stanica.


Za lijepu kožu potrebni su još vitamin A i vitamin B-biotin. Vitamin A potiče stvaranje novih stanica i regulira rast tkiva, a biotin ima glavnu ulogu kod dijeljenja stanica čime je, između ostalog, odgovoran za obnovu kože, kose i noktiju.

.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Dnevne vijesti

'Matija i ja više nismo zajedno'

­Uzrok prekida je neslaganje karaktera, a ne treća osoba - nisam u vezi i nema naznaka nove ljubavi,...

Prijateljstvo ili ljubav?

Sve su glasnija šaputanja kako Tanja Dragović, supruga tenisača Gorana Ivaniševića njeguje nježno pr...

Kraljica Hrvatske ostala bez krune!

'Svoju je kćer nudila svima za bilo koji posao kako bi što više zaradili, željela ju je poslati da p...

Life Style

Dobar madrac - najbolja uspavanka

Madrac koji jamči kvalitetan san mora se prilagoditi obliku tijela tako da blago podupire kralježni...

Suha ili masna perut

Vruć zrak, energično češljanje… sve što je štetno za osjetljivu kožu i vlasište ne preporučuje se ni...

Tko odlučuje: roditelji ili djeca?

U obiteljima odlučuju roditelji, a u vrtićima i školama odrasli