Ljekovitost maslinovog ulja: Vitamini u maslinovom ulju i masline za zdravlje - Gorila.hr

Sve dobrobiti maslinovog ulja

Ljekovitost maslinovog ulja dokazana je u mnogim istraživanjima. Maslinovo ulje bogato je klorofilom i karotenoidima, vitaminom E, fenolima i polifenolima. Masline su vrlo korisne za zdravlje....

MEDITERANSKA je prehrana među najpoželjnijim modelima zdrave prehrane, a jedan od njezinih temelja jest izdašna upotreba ulja masline


Mediteranska prehrana sve se više promovira kao najpoželjniji model zdrave prehrane. Bazirana je na tradicionalnim prehrambenim obrascima mediteranske regije. Kao primarni izvor masnoća stanovništvo mediteranske regije odabire maslinovo ulje koje koristi kao začin kuhanim jelima od povrća, salatama, u pripremi ribe i upotrebljava ga u kulinarstvu umjesto drugih masnoća. U mediteranskoj prehrani velikim je dijelom zastupljeno sezonsko voće i povrće koje se pretežno jede svježe ili kuhano, a vrijeme pripreme se skraćuje što je više moguće kako bi namirnice zadržale bogate hranjive sastojke. Energetsku osnovu mediteranske prehrane čine namirnice bogate ugljikohidratima (riža, tjestenina, žitarice, proizvodi od žita i gomoljasto povrće). Unos mliječnih proizvoda je umjeren, s naglaskom na konzumaciju jogurta i različitih vrsta sireva. Unosom mahunarki (grah, grašak, bob, leća) tijelu se osiguravaju proteini, a od mesa se najčešće odabire bijelo meso (piletina, puretina, kunićevina), dok je konzumacija crvenog mesa ograničena i vrlo rijetka. Meso bi se trebalo kuhati, pirjati ili peći na malo ulja. Važno je spomenuti da je riba na mediteranski jelovnik uvrštena više puta tjedno i da se uz jelo svaki dan popije čaša crnog vina. Riba se često priprema na roštilju, od nje se kuhaju juhe i brodeti ili se peče u pećnici, dok je prženje vrlo rijedak način pripreme.

Dvije žlice dnevno za srce
Maslinovo ulje bogato je klorofilom i karotenoidima, vitaminom E, fenolima i polifenolima. Jednostruko nezasićena oleinska kiselina najzastupljenija je masna kiselina, a uz nju, maslinovo ulje sadrži i zasićene masne kiseline – palmitinsku i stearinsku te višestruko nezasićene – linolnu i linolensku kiselinu. Treba spomenuti i biljni sterol beta-sitosterol, važan sastojak koji utječe na smanjenje razine kolesterola u krvi.


Ljekovita svojstva maslinovog ulja dokazana su u mnogim istraživanjima. Nezasićene masne kiseline, vitamin E, steroli i polifenoli smanjuju razinu kolesterola u krvi i rizik od nastanka ateroskleroze i nekih vrsta raka te sprečavaju oksidaciju masti u organizmu. Zbog visokog udjela mononezasićenih kiselina maslinovo ulje pomaže u stvaranju HDL (dobrog) kolesterola, a smanjuje udio LDL (lošeg) kolesterola, čime blagotvorno djeluje na rad srca i krvnih žila. Potvrđeno je da mediteranski koncept prehrane utemeljen na korištenju maslinovog ulja znatno smanjuje rizik obolijevanja od raka i koronarne bolesti srca. Kako bi se smanjio rizik od koronarne bolesti srca preporučuje se konzumiranje dvije žlice maslinovog ulja dnevno. No, važno je znati da za postizanje takvog efekta maslinovo ulje mora biti zamjena za sličnu količinu zasićenih masti i ne smije utjecati na porast ukupno unesenih masnoća, odnosno kalorija iz masnoća.

Ljekovitost ulja masline

Maslinovo ulje lako je probavljivo, pomaže kod dijabetesa i čira na želucu te povoljno djeluje na kosti, zglobove, kožu, jetra i crijeva. Zbog velikog udjela antioksidansa, maslinovo ulje pomaže u prevenciji oštećenja tjelesnih tkiva koja uzrokuju slobodni radikali, smanjuje mogućnost pojave srčanih bolesti i raka te usporava proces starenja.
Blagotvorno djeluje na sluznicu želuca, omogućava brže pražnjenje želučanog sadržaja, prevenira žgaravicu i gastritis. Također ima važno mjesto u prevenciji upalnih bolesti u organizmu, pogotovo upalnih bolesti crijeva poput Crohnove bolesti. Pomaže i u prevenciji astme i kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), a zahvaljujući sastavu korisno ga je uzimati i kod nekih reumatskih bolesti. Posebno je važno spomenuti protuupalno i preventivno djelovanje maslinovog ulja kod reumatoidnog artritisa, ali i kod drugih upalnih reumatskih bolesti.

.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Dnevne vijesti

'Matija i ja više nismo zajedno'

­Uzrok prekida je neslaganje karaktera, a ne treća osoba - nisam u vezi i nema naznaka nove ljubavi,...

Prijateljstvo ili ljubav?

Sve su glasnija šaputanja kako Tanja Dragović, supruga tenisača Gorana Ivaniševića njeguje nježno pr...

Kraljica Hrvatske ostala bez krune!

'Svoju je kćer nudila svima za bilo koji posao kako bi što više zaradili, željela ju je poslati da p...

Life Style

Dobar madrac - najbolja uspavanka

Madrac koji jamči kvalitetan san mora se prilagoditi obliku tijela tako da blago podupire kralježni...

Suha ili masna perut

Vruć zrak, energično češljanje… sve što je štetno za osjetljivu kožu i vlasište ne preporučuje se ni...

Tko odlučuje: roditelji ili djeca?

U obiteljima odlučuju roditelji, a u vrtićima i školama odrasli