Sadnja dunja, dunje uzgoj, dunja voćka - Gorila.hr

Sadnja dunja, dunje uzgoj, dunja voćka

Prilikom sadnje dunje prednost pružite toplijim položajima sa lakšim tlima, stablo dunje je gusto razgranato, grane su dosta elastične kako bi mogle nositi krupan plod


Prilikom sadnje dunje prednost pružite toplijim položajima sa lakšim tlima, stablo dunje je gusto razgranato, grane su dosta elastične kako bi mogle nositi krupan plod. Najranije sorte dunje dozrijevaju u rujnu, a najkasnije čak krajem listopada.

Berbi treba pristupiti tek kada se u potpunosti razvije aroma, no svakako obratite pažnju kako plod ne bi ostao predugo na voćki, u protivnom ako plod ostane predugo na voćki meso će potamniti.Sorte koje imaju sitnije plodove daju jaču aromu.

Ugodni miris zadržava duže vrijeme, plod ima jaku žutu boju i oporo okus. Ako se želimo posvetiti uzgoju dunje vrlo važan znati da je dunja dosta osjetljiva na bolesti te prilikom smještanja potrebo je obratiti pažnju; voli zasjenjeno ali ne potpuno zaklonjeno, prilikom sadnje treba dati prednost neutralnom tlu sa dosta malčiranja, potrebno je zalijevanja dok je voćka mlada. Najpogodnija temperatura za čuvanje je 4*C.

opg.com.hr

.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Blog ovog autora