Sadnja aronije, kada se sadi aronija, aronija biljka - Gorila.hr

Sadnja aronije, kada se sadi aronija, aronija biljka

Aronia je naziv za crnoplodnu aroniju koja raste kao grm visine 1,5 - 3 m. U Europu je dospijela iz Sjeverne Amerike gdje su Sjevernoamerički Indijanci koristili plodove aronije kao hranu i lijek. Kao lijek široko su bili korišteni i listovi i kora aronije. Ta veoma zanimljiva biljka cvate u svibnju, a njeni cvjetovi privlače pažnju ljepotom i izrazito bijelom bojom, zbog čega se može oblikovati i kao ukrasni grm


Aronia je naziv za crnoplodnu aroniju koja raste kao grm visine 1,5 - 3 m. U Europu je dospijela iz Sjeverne Amerike gdje su Sjevernoamerički Indijanci koristili plodove aronije kao hranu i lijek.

Kao lijek široko su bili korišteni i listovi i kora aronije. Ta veoma zanimljiva biljka cvate u svibnju, a njeni cvjetovi privlače pažnju ljepotom i izrazito bijelom bojom, zbog čega se može oblikovati i kao ukrasni grm.

Aronija ne zahtjeva posebnu njegu, poželjno je da je opljevimo i omogućimo primjernu vlažnost. Raste u svakoj zemlji, naravno ako nije previše kamenita, preplitka ili močvarna. Kako je odporna na sol, aroniju možemo posaditi uz cestu kao živu ogradu. A ako je posadite u plodnu zemlju na razdaljinu od 2 m, grmovi će doseći visinu od 1,5 do 2,5 m i u mjesecu rujnu će bogato roditi. Aronija ne zahtjeva špricanje (prskanje), jer nema nametnika ili bolesti.
Posađena u vrt, aronija će već druge godine, imati cvatove u skupinama do 30 cvatova što je vidljivo sa fotografija i dati prve plodove, a plodova će biti više ako raste na hranjivom tlu. Nakon toga, redovito će svake godine davati obilje plodova, jer njezini se cvjetovi javljaju krajem svibnja kad više ne postoji opasnost od mraza.
Zanimljivo je,da su plodovi crne aronije prava vitaminska bomba, a ptice ih jedu već u vrijeme kad imaju crvenu boju. Možda je to i zbog toga, jer su tada vidljiviji nego kasnije, kada pocrne. Aroniju beremo negdje u rujnu, kada su plodovi dovoljno zreli i blještavo crni. Zreli plodovi crnoplodne aronije ostanu na biljci ne opadaju i ne kvare se, zato možemo branje plodova produžiti i na dva mjeseca.
vinogradarstvo.com

.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Blog ovog autora