Otrovne biljke u Hrvatskoj, otrovne biljke za ljude, najotrovnije biljke - Gorila.hr

Otrovne biljke u Hrvatskoj, otrovne biljke za ljude, najotrovnije biljke

Visibaba, je rana proljetnica, naraste od 8-30 cm u visinu, ona je više3godišnja biljka koja ima lukovicu, cvijet je povijen prema dolje, a nalazimo ju od nizinskog pa do planinskog područja, uz potoke, na livadama, u vrtovima, šikarama i drugim mjestima. Cvijeta od I - IV mjeseca. Treba ju tretirati kaoTOKSIČNA BILJKA!


Visibaba
, je rana proljetnica, naraste od 8-30 cm u visinu, ona je više3godišnja biljka koja ima lukovicu, cvijet je povijen prema dolje, a nalazimo ju od nizinskog pa do planinskog područja, uz potoke, na livadama, u vrtovima, šikarama i drugim mjestima. Cvijeta od I - IV mjeseca. Treba ju tretirati kaoTOKSIČNA BILJKA!

Mačja šapa, je biljka koja naraste od 50-180 cm, stabljika je čvrsta razgranata obrasla čvrstim dlakama, cvjetovi skupljeni u štitove, dosta je jakog mirisa. Ova biljka voli vlažna mjesta, uz rubove šuma, uz potoke. uz vjerovanja da ima ljekovita svojstva, kao kod snižanja krvnog tlaka, pospješivanju probave, čak se koristila i kao lijek protiv padavice. Traba voditi računa da svježi sok biljke uz prisustvo sunčevog svjetla može na koži izazvati upalne reakcije,i stvaranje bolnih prišteva.TOKSIČNA BILJKA!

Drijemavac, naraste od 35-60 cm, na vrhu se razvije 2-8 cvjetova zvonasto povijeni prema dolje, cvate od IV-VI mjeseca, nalazimo ju uz rijeke i potoke, na vlažnim livadama i u vlažnim šumama. Treba ju tretirati kao OTROVNU BILJKU!

Kalina, biljka grmolikog izgleda naraste do 5 m u visinu, plod je okruglasta crna i sjajna boba, koja se dugo održi na grančici, cvjeta od VI-VII mjeseca, nalazimo je na sunčanim i suhim terenima, uzgaja se i kao ukrasna biljka. Vjeruje se da list i kora pomažu kod nekih kožnih bolesti, upala grla i upala u usnoj šupljini, protiv afti, a cvijet kao lijek protiv proljeva. Dok su bobice OTROVNE, i nadražuju kožu, sadrže kapilarni otrov, konzumirane u većoj količini izazivaju želudčane tegobe, grčeve, zatajivanje cirkulacije.

Obični cecelj, višegodišnja biljka, izgledom slična djetelini, listovi su trodjelni s dugim peteljkama, cvjeta od IV-V mjeseca, nalazimo ju na vlažnim sjenovitim mjestima s dosta humusa u listopadnim i crnogoričnim šumama. TOKSIČNOST- kod djece koja su jela ovu biljku kroz duže vrijeme u večoj količini uočena su oštečenja bubrega, a kod nekih odraslih i krvavi proljevi. Kora bagrema je OTROVNA , zabilježeni su slučajevi trovanja djece koji su žvakali unutarnji dio kore bagrema.

Pokosnica, ima stabljiku visoku od 30-80 cm, cvjetovi složeni u male cvatove, cvjeta od V-VI mjeseca., nalazimo je u sjenovitim šumama. Biljka jeOTROVNA osobito plodovi.

Crveni luk, Kapula je višegodišnja biljka visoka od 60-120 cm, okrugle stabljike, cvjetovi složeni u loptasti cvat, cvjeta od VI-VIII mjeseca. Luk se koriti kao hrana, začin u narodnoj medicini nalazi primjenu kod liječenja unautranjih bolesti. TOKSIČNOST uživanje u večim količinama može izazvati nadražaj želudčane sluznice.

Bijela čemerika, cvjeta od VI-VIII mjeseca, stanište joj je na vlažnim livadama, oko torova i staja i drugim mjestima. Cijela je biljka VRLO OTROVNA smrtna doza iznosi 1-2 grama praška od podanka unijetog u probavni trakt, prah od podanka izaziva snažno i nezaustavljivo kihanje.

Zelenčine, Lovorišnja, vrijeme cvatnje od IV-V mjeseca, najčešće ima izgled zimzelenog grma, plod okruglast crne boje sazrijeva u 8. i 9. mjesecu. Voli plodno zemljište. Svježi listovi biljke mogu izazvati slična trovanja kao cijanovodična kiselina. IZAZIVA TROVANJE!

Pomoćnica, je uspravna razgranat jednogodišnja biljka visoka 10-70 cm, cvjeta od VI-X mjeseca, najčešće ju nalazimo kao korov po napuštenim zemljištima, obradivim površinama , uz putove, uz živice, po voćnjacima itd. Smatra se da su osobito otrovne zelene još nezrele bobice, navode se slučajevi TROVANJA djece.

Krumpir, cvjeta od VI-VIII mjeseca, ova je biljka svima nama dobro poznata i nalazi nam se gotovo na svakodnevnoj upotrebi, postoji po 1000 različitih sorti krumpira Nezreli plodovi krumpira sadrže VRLO OTROVAN solanin, zabilježeni su teški slučajevi trovanja pa i sa smrtnim ishodom kod djece koja su jela plodove (bobice) krumpira.

Barska kukuta, Trubeljika otrovna, je višegodišnja biljka sa zadebljanim podankom, cvjeta od VI-IX mjeseca, nalazi se uz tekuće vode i vode stajačice. Smatra se da podanak jedne jedine biljke sadrži dovoljno OTROVA da izazove smrt odrasle osobe, već jedan sat nakon unšenja u organizam, moguće ga je zamjeniti s podankom peršina i pastrnka.

Bagrem, je stablo visoko do 25 metara, cvijeta od V-VI mjeseca, nalazimo ga na dubokom rastersitom plodnom i pjeskovitom zemljištu, po živicama u parkovima. OTROVNA je kora bagrema! Zabilježeni su slučajevi trovanja djece koja su žvakala koru bagrema. Bagrem sadrži OTROVNE bjelančevine robin i fasin.

Lovor, Lovorika je zimzeleno drvo ili grm koji naraste na visinu od 2 do 20 m , i karakterističan je za mediteransko područje, cvjeta od III-IV mjeseca,nalazimo ga na mjestima sa malo više vlage u tlu i zraku, razmnožava se mladicama i sjemenjem. TOKSIČNOSTzabilježene su vrlo burne reakcije kod osjetljivih osoba prilikom primjene ulja lovora.

Žuti suncokret, Zelenkada, biljka koju često uzgajamo u našim vrtovima, cvjeta od III-IV mjeseca,prostire se na vlažnim planinskim livadama, proplancima šuma. TOKSIČNOST, postoje navedeni slučajevi trovanja lukovicom sunovrata, zbog konzumiranja zabunom kao lukovica crvenog luka!

Šravi Broć, biljka koja naraste na visini od 50 do 100 cm, višegodišnja zeljasta biljka, stabljika sadrži bodlje uzduž ruba, cvjeta od VI-VII mjeseca.TOKSIČNOST tokom terapije s pravim broćom može se pojaviti bezopasno crveno obojenje mokraće, i na to teba upozoriti pacijenta.

Oštri žednjak, je višegodišnja biljka visine od 5 do 15 cm, cvjeta od VI-VIII mjeseca, nalazimo ga na kamenjarima, voli sunčana mjesta.. TOKSIČNOST, pripada među otrovne biljke. Vratić je višegodišnja biljka grmolikog izgleda, cvjeta od VII-IX mjeseca, žuti cvjetovi.Nalazimo je uz živice, nasipe, rijeke, puteve i na livadama.TOKSIČNOST teško trovanje kod unutarnje primjene pripravka od vratića.

Planinčica je biljkaa koja cvjeta žuto,višegodišnja, cvjeta od V-VI mjeseca. Raste na vlažnim livadama. OTROVNA BILJKA!!

Žabnjak ljutić je višegodišnja uspravna, razgranata biljka, koja ima žute cvjetove, cvjeta od V-IX mjeseca.Nalazimo je uz putove, kanale, bare, izvore i po vlažnim livadama. Svježa je biljka OTROVNA, a sušenjem se gubi otrovnost. Goveda ga ne pasu.

Vrtna rutvica, Ruta višegodišnja biljka, koja cvjeta od VI-VII mjeseca, raste po kamenjarima, voli vapnom bogato zemljište. Eterično ulje rute u većim dozama djeluje kao abortiv, a kod osjetljivih osoba može izazvati crvenilo kože. OTROVNA!

Kostriš, Ranik je višegodišnja biljka koja cvjeta od VI-IX mjeseca, raste po rubovima šuma, uz šumske puteve, na čistinama, te na krčevinama. Ima kancerogeno i mutageno djelovanje. OTROVNA!!

Bijela vrba, je listopadno drvo, visoko i do 30 m, cvjeta od IV-V mjeseca, zahtjeva dosta svjetla i vlage, nalazimo ju po poplavnim područjima uz rijeke, jezera po močvarama. Nema još točnih podataka o toksičnosti.

Velebilje, je višegodišnja biljka koja može narasti i do 2 m visine,cvjetovi imaju tamnoljubičastu ili smeđu boju. najčešće ju susrećemo na proplancima, uz rubove šuma po krčevinama, te uz šumske puteve. Bitno je naglasiti da je cijela biljka VRLO OTROVNA, a osobito bobice koje su primamljive djeci, već količina od 10-20 bobica predstavlja smrtonosnu dozu za odraslu osobu dok je za djecu već u malim količinama može biti smrtonosna.

Zmijin kukuruz, Kozlac, voli humusom bogate šume i vlažne, uz grmlje ga također nalazimo i uz živice. Cijela je biljka OTROVNA. Privlačne crvene plodove dovode djecu u iskušenje da ih okuse, zabilježeni su smrtni ishodi.

Kukolj, jednogodišnja uspravna biljka sa ružičastim cvijetom, nalazimo je često u pšenici!! Bitno je odvojiti sjemenke kukolja ove biljke od zrnja pšenice, da ne bi bile s njim smljevene u brašno. 3-5 g brašna iz sjemenki kukolja djeluje toksično. U znatnoj mjeri visoka temperatura uništava otrovne sastojke.OTROVNA, BITNO ZA OBRATITI PAŽNJU PRILIKOM UZGOJA PŠENICE!!

Poljska krika, Vidovčica, ima nisku do 30 cm dugačku stabljiku koja raste više uz samo tlo, najčešće ju susrećemo kao dosadnu korovsku biljku. Kod krava smanjuje mliječnost. TOKSIČNA.

Divlja grašica, najčešće ju susrećemo kako se penje po drugim biljkama, postoje zabilježeni slućajevi trovanja grašicom, s čak dvije grašice sa smrtnim ishodom. VRLO OTROVNA!!

Ciklama, lijepa ukrasna biljka, sadrži plod okruglastu čahuru, u većim dozama VRLO OTROVNA. Čak postoje dokaza o njenoj primjeni u ratovima u stara vremena.

Likovac, je listopadni grm, za njega je karakteritično da se prvo pojavljuju lijepi cvjetovi a naknadno i listovi, voli listzopadne šume, svi su dijelovi ove biljke otrovni, prilikom rada s ovom biljkom potrebno je nositi zaštitne gumene rukavice. 10-12 pplodova sadrži smrtnu dozu OTROVA.

Rosika, Rosulja, biljka je dobila ime po kaplicama koje se pojavljuju n njoj te izgledaju kao kapljice rose.Nalazimo je na močvarnim terenima. TOKSIČNA je izaziva crvenilo i upalu kod dužeg kontakta.

Božur, višegodišnja biljka koju često zamječujemo u vrtovima, s izrazito lijepim cvjetovima i mirišljavim. Pripravci iz cvjetova i sjemenki mogu biti TOKSIČNI.

Mrazovac, vrlo lijepa biljka koju nalazimo na vlažnim livada često i u vrlo velikom broju, pašnjaci, proplanci. 5 g sjemena mrazovca je već opasno po život.OTROVAN!!

Paprena metvica, uglavnom ju nalazimo u kulturi, mentol uzet u većim količinama izaziva upalne promjene u probavnom traktu.

Metvica, ulje metvice zabilježeni su smrtni slučajevi kod njegove primjene. NE PREPORUČUJE SE OSOBITO TRUDNICAMA - OTROVAN.

Smrekasta mlječika, grmolika bijka, zabilježeni su slučajevi TROVANJA svježim sokom. Heljda, jednogodišnja biljka, vjeruje se da su plodovi heljde za neke životinjske vrste OTROVNI.

Dobričica, sadrži gorku tvr marubin koji može biti smrtonosan za konja!! Nakon duže upotrebe može imati otrovna svojstva i po čovjeka. Napomena zauzgajivače konja, OTROVNA.

Graholika, sjemenke svih vrsta izazivaju TROVANJE prilikom unošenja u probavni trakt.

Božje drvce, Kozja krv, Orlovo oko, privlače djecu radi privlačnog izgleda, biljka je otrovna, a osobito su OTROVNI plodovi.

Konopljuša, je zeljasta trajnica, toksičnim se smatra jer čaj konzumiran u većim količinama izaziva povračanje i proljev.

Sapinika, biljka koja naraste visisne od 30-90 cm, višegodišnja je biljka, može izazvati na mjestu kontakta nadražaj.

Mak turčinak, najčešće ga susrećemo i to u većim količinama uz pruge na željezničkim nasipima, u pšenici i po poljima kako svojom izrazito crvenom bojom plijeni pažnju. Postoje zabilježenjo trovanje djece koja su konzumirala veće količine čaja od maka.

Vrtni mak, rijetko se nalazi u prirodi kao samonikli, prvenstveno se uzgaja u kulturi, OPIUM.

Kranjska bunika, Bijeli bun, je višegodišnja biljka koja naraste do visine 70 cm, nalazimo ju na vlažnim i sjenovitim mjestima, na humusnom zemljištu sa podlogom od vapnenca, te u klancima. Cijela je biljka OTROVNA.

Crni gavez, višegodišnja biljka, koja voli šume vrbe i topole, vlažne livade, nalazimo ju uz obale potoka i bara, kraj jezera.Ima kancerogeno i mutageno djelovanje.

Duhan, uspjeva na zemljištima bogatom kalcijem, te voli topliju klimu. 40-60 g nikotina unijeto kroz usta je SMRTNA doza.

Oleander, zimzeleni grm kojeg često susrećemo u uzgoju kao ukrasnu biljku za ukrašavanje dvorišta. U većim dozama i uz dugotrajniju primjenu izazivaTROVANJE.

Dragoljub, jednogodišnja biljka s puzećom stabljikom, koja može biti dugačka i do 5m. Uzgaja se kao ukrasna biljka. Konzumiranje može izazvati želudčane tegobe.

Ricinus, trajnica ili grm koji naraste i do 2 m u visinu. Ima karakteristične velike ukrasne listove. Susrećemo ju najčešće kao ukrasnu biljku. Cijela je biljkaVRLO OTROVNA!! Već vrlo mala količina sjemnki za djecu može biti smrtonosna.

Paskvica, razvodnik, nalazimo ju na vlažnom i umjereno vlažnom tlu, uz kanale, bare, smetlišta uz rubove šuma i dr. OTROVNA BILJKA! Postoje zabilježeni slučajevi trovanja djece koja su konzumirala crvene bobice paskvice.

Cikla, postoji mnoštvo oblika koji se uzgajaju u kulturi, nalazimo ju na poljoprivrednim površinama ili izvan njih. Dugotrajna primjena soka cikle može izazvati zdravstvene probleme.

Blitvina, je trajnica s odrvenjelim, debelim korijenom, visina od 30-120 cm. Susrećemo ju po kamenjarima i među žbunjem. Kontak kože s ovom biljkom, a naročito s korijenom ove biljke, nastaje nadražaj na koži i crvenilo a može nastati i plik, unjeta u organizam izaziva upalu i tjera na povračanje.

Stolisnik, mirišljava višegodišnja biljka, koja se nalazi kraj puteva i ograda, karj pruge, uz nasipe, po međama i šumskim obroncima. Može izazvati iritaciju na koži prilikom kontakta svježeg soka na suncu.

Kužnjak, Tatura, je jednogodiš nja zeljasta biljka, od 30-130 cm, rasprostranjena je po torovima, zapuštenim mjestima, smetlištima i uz ograde. Si su dijelovi ove biljke OTROVNI!

Bazga, grmolika biljka, mirišljavi bijeli cvatovi. voli humusna, i vlažna tla bogata dušikom, nalazimo ju u šumama. Kontakt sa svježim cvijetom kod osjetljivih osoba može izazvati alergijske reakcije.

Divlji kesten, posoje zabilježeni slučajevi trovanja djece koji su jeli zelene mesnate dijelove tobolca, ali nije po život opasno trovanje.

Šumarica obična, Brebrina, je šumska biljka, voli kisela i duboko humusna tla. Šumarica je OTROVNA u svježem stanju. kod osjetljivih osoba svježi sok na koži izaziva crvenilo, osip, nadražaj i plikove.

Divlja tikva, Vražja repa, je višegodišnja zeljasta biljka, koja voli vlažne šume, rubove šuma, vinograde i živice, Upalne reakcije i plikove izaziva svježi sok ove biljke, bobice su SMRTNE!

Lazarkinja, u većim količinama izaziva probavne tegobe i omamljenost. Pavitina bijela, raste u živicama, uz rijeke i potoke, u šumi i uz rubove šuma. OTROVNA!

Prstenak, biljka koja je slična kamilici po svom izgledu, prilikom ispiranja očiju s njom izaziva alergijske reakcije.

Divlji krastavac, treba biti vrlo oprezan prilikom njegove primjene. Kukurijek crni, nalazimo ga u listopadnim šumama brdskih krajeva. Cijela je biljka OTROVNA, a naročito podanaka.

Ždraljevina, Orlovac, je višegodišnja zeljasta biljka koju najčešće susrećemo uz obale potoka i rijeka, te po vlažnim livadama i šumama, kod primjene ove biljke potreban je oprez rada samog problema doziranja.

Visibaba, je rana proljetnica i zaštičena vrsta stoga je njeno branje zabranjeno. Raste po livadama i uz potoke, u vrtovima i dr.OTROVNA BILJKA.

Obična šapika, ova biljka voli vlažna mjesta, stoga je nalazimo po vlažnim livadama, uz šljunčare, rubove šuma, svježi sok ove biljke uz sunčevu svjetlost može izazvati upalne reakcije na koži i prišteve.

Drijemavac, biljka koja je višegodišnja a podzemni dio čini lukovica, voli vlažne livade i šume, treba ju tretirati kao OTROVNU biljku.

Kalina, listopadna i poluzimzelena grmolika biljka, uzgaja se kao ukrasna biljka, te ju nalazimo na suhim i sunčanim terenima. Bobice kaline su OTROVNE.

Obični cecelj, višegodišnja biljka, slična djetelini, ima cvjetove bijele ili ružičaste, raste na vlažnim i sjenovitim mjestima, djeca koja su konzumirala ovu biljku duže vrijeme imaju oštečenja bubrega.

Pokosnica, raste u sjenovitim šumama, OTROVNA biljka , osobito plodovi.

Crveni luk, Kapula, uzgaja se po vrtovima,nadražaj želudčane sluznice može izazvati ako se uživa u večim količinama.

Čemerika, Bijela čemerika, voli vlažne livade, šumske proplanke i krčevine, u velikom broju oko torova i staja, cijela je biljka VRLO OTROVNA!! Smrtna doza je od 1- 2 g praška od podanka unijetog u probavni trakt, prah od npodanka izaziva snažno i nezaustavljivo kihanje OPREZ KOD NJENE PRIMJENE.

Lovorvišnja, Zeleniče, najčešće ima izgled zimzelenog grma, voli plodno zemljište, svježi listovi mogu izazvati slično trovanje kao cijanovodična kiselina,OTROVNA.

Pomoćnica, čest korov po napuštenim zemljištima, oranicama i dr. OTROVNE su zelene još nezrele bobice, po djecu smrtno otrovne.

Krumpir, nezreli plodovi krumpira su VRLO OTROVNI, djeca koja su jela plodove (bobice) krumpira umrla su.

Trubeljika otrovna, kao što i samo ime govori ovo je OTROVNA biljka koju nalazimo u priobalnom pojasu tekućih voda i voda stajaćica. Smatra se da samo jedan podanak ove biljke može izazvati smrt odrasle osobe. PODANAK OVE BILJKE JE MOGUĆE ZAMJENITI S PODANKOM PERŠINA I PASTRNAKA.

Bagrem, može narasti i do visine od 25 m, kora bagrema je OTROVNA. Primorski vrisak, Bresina, je grmolika biljka, izaziva alergijske reakcije.

Mišjakinja, uglavnom ju susrećemo kao puzeću jednogodišnju biljku, nalazimo ju po vrtovim , pokraj puteva i ograda, vinogradima , oranicama i po međama, smatra se da je ova biljka otrovna..

Pasji kupus, Divlja paprika, je višegodišnja zeljasta biljka. nalazimo ju na livadama i na suhim i sunčanim mjestima, te uz putove i po rubovima šuma.OTROVAN!

Iđirot, trajnica, često ju nalazimo i vidimo u močvarama, barama i uz rijeke i kanale, vjeruje se da ima kancerogena svojstva.

Đurđica, nalazimo ju po svijetlim šumama, livadama i krčevinama, OTROVNA!!

Anđelika, dvogodišnja ili višegodišnja aromatična biljka, susrećemo ju po livadama, uz potoke, bare po izvorima, toksično je eterično ulje, osobito opasno za trudnice.

Medvjeđe grožđe, zimzeleni grm s crvenim bobicama, kod duge primjene može doći do trovanja.

Divlji pelin, višegodišnja biljka, OTROVNA.

Pelin, trajnica od 60-120 cm visoka, dugotrajnijom primjenom izaziva trovanje.

Kukuta, jednogodišnja ili dvogodišnja biljka,, nalazimo ju u blizini naselja po ruševinama, međama i u živicama. CIJELA JE BILJKA VRLO OTROVNA!!

Breza obična, je dekorativno drvo bijele kore koje naraste i do 3m visoko. Kod osjetljivih osoba može izazvati podražaj na koži.

Kleka, zimzeleni uspravni grm ili drvo koje može narasti i do 6 m visoko, njegovo ulje u većim dozama može izazvati veće podražaje i krvarenja, a osobito ještetan za trudnice!!

Krkavina, Krušina, grm ili niže drvo a može narasti i do 5 m visoko, nalazimo ju na vlažnim mjestima u šumi, sadrži plodove crvene boje koji su privlačni za djecu, OTROVNA.

Peršin, začinska biljka,u većim količinama OPASAN ZA TRUDNICE!!

Bršljan, zimzelena penjačica, svi se dijelovi bršljana smatraju OTROVNIMA, a osobito plodovi!

Šimšir pitomi, je grm ili nisko drvo često ga nalazimo u vrtovima kao ukrasni grm, u većim dozama OTROVAN.

Paprika ljuta, u većim dozama opasna. Hren ljuti, postoje zabilježene alergijske reakcije u pojedinim slučajevima.

Dunja, grm ili niže drvo nepravilne krošnje koje može narasti do 8 m. Veća količina stučenih sjemenki dunje stavljenih u vodu može izazvati trovanje kao cijanovodična kiselina.

Bukva, listopadno drvo koje može narasti i do 50 m, plodni ovoj može izazvati trovanje.

Ječam, hordenin koji se nalazi u zrnu ječma može u većim količinama izazvati štetne posljedice.

Božikovina, zimzeleni dekorativni grm ili drvo, plodovi božikovine su VRLO OTROVNI, iako primamljivi za djecu, treba voditi računa da se ne smiju konzumirati.

Mahonija, zimzeleni grm koji može narasti do visine od 2 m, uzgaja se kao ukrasna biljka po vrtovima i parkovima, kronzumirane bobice izazivaju proljev i povraćanje.

Kopitnjak, je višegodišnja trajna zelena biljka, najčešće ju nalazimo po bukovim i hrastovim šumama, prekoraćenim konzumiranjem izaziva TROVANJE.

Orah, drvo koje je visoko i do 25 m, postoje činjenice o oštećenju epiderme zbog primjene kreme za crnjenje koja je sadržavala juglan.

Pasjakovina, grm ili drvo koje može narasti do visine od 5 m, kod konzumiranja veće količine plodova dolazi do nadražaja, proljeva, povraćanja i dr.

Grah, Pasulj, nalazimo ga na poljoprivrednim površinama, kod primjene svježih neprokuhanih sjemenki graha i mahuna može doći do trovanja fazinom.

Mogranj, grm ili nisko drvo, u visokim dozama može biti opasan! Pogančeva, višegodišnja biljka često ju nalazimo u vrtovima po nasipima i uz pototke, za njega je specifičan zreli plod crvena boba, potpuno obavijena čaškom, i upravo ta čaška se smatra OTROVNOM!

Češnjak, Bijeli luk, se uzgaja po vrtovima, njegovo ulje nadražuje sluznicu, a češnjak uživan u većim količinama izaziva proljev, povraćanje i upalu bubrega.

Tisa, VRLO OTROVNA cijela biljka. Rajčica, postoje zabilježeni slučajevi preosjetljivosti na rajčicu, zbog solanina i histamina.

Jarebika, raste kao drvo ili grm, svježi plodovi uzeti u većim količinama izazivaju nadražaj i i jak proljev.

Bljušt, je zeljasta povijuša i otrovna biljka, osobito su opasne za djecu privlačne crvene bobice. OTROVNA!!

Vinobojka, cvjetovi u grozdovima, plod boba kasnije tamno crvene ili crne boje, konzumiranje veće količine bobica izaziva TROVANJE!

Obična kiselica, Kiseljak veliki, može narasti i do 1m, voli umjereno vlažne livade i voćnjake, mladi listovi sadrže veliku količinu oksalne kiseline.

Vranino oko, Križarica, zrele bobice izazivaju trovanje, i ostali pripravci iz ove biljke su OTROVNI.

Štavelj, zeljasta biljka , koja je razgranata i do 1m visoka, pripravci od korijena mogu izazvati i smrt, OTROVNA.

Brusnica, bitno je napomenuti da kod dugotrajne upotrebe većih količina može dovesti do oštećenja jetre.

Hudika, Crna udika, je grm ili drvo koje može narasti i do 5 m, postoje podatci o TROVANJU prilikom konzumacije plodova u većim količinama.

Tuja, najčešće se kod nas pojavljuje kao ukrasni grm u vrtovima i parkovima, nije preporučljiva njegova primjena!

Velika kopriva, nije preporućljivo prekoraćivati dozu za unutrašnju primjenu.

Šibikovina, Crvena udika je grm koji ima crvene plodove, OTROVNA BILJKA .

Obična paprat, raste u sjenovitim mjestima u listopadnim i crnogoričnim šumama, već kratko vrijeme nakon uzimanja ekstrakta mogu se pojaviti povraćanje, smetnja vida, glavobolja i vrtoglavica.

Pastrnak, voli suhe i umjereno vlažne livade, pojavu plikova na koži i crvenilo može prouzročiti svježi sok u kombinaciji sa sunčevim svjetlom. Bujad, OTROVNA.

Celer, rijetko se javljaju alergijske reakcije. Kurika, grm ili nisko drvo, OTROVNA.

Bijeli bor, djeca su osjetljiva na ulje.

Kadulja, Žalfija, primjena eteričnog ulja u većim količinama može izazvati grčeve, a osobito je opasno eterično ulje u večim količinama za trudnice!!

Zelenkada, lukovica zelenkade izaziva TROVANJE.

Jetrenka, OTROVNA!

Oštri žednjak, OTROVNA biljka.

Sasa, nalazimo ju na toplom tlu, cijela je biljka OTROVNA.

Kandlika, OTROVNA biljka.

Vratić, je višegodišnja biljka, izaziva TROVANJE.

Ružmarin, je aromatični grm ne treba pretjerivati sa njegovom primjenom u obliku eteričnog ulja, TRUDNICAMA SE NE PREPORUČUJE NIKAKVA PRIMJENA RUŽMARINA.

opg.com.hr

.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Blog ovog autora

Zadnje aktivnosti na ovom blogu

zvjezdica sam created Latinski naziv za narcis, narcis biljka, vrste narcisa

zvjezdica sam created narcis.jpg

zvjezdica sam created Latinski naziv za badem, vrste badema, biljka badem

zvjezdica sam created badem.jpg

zvjezdica sam created Latinski naziv za mahovinu, mahovina porodica, gdje raste mahovina

zvjezdica sam created mahovina.jpg

zvjezdica sam created Latinski naziv za koprivu, kopriva biljka, kopriva stanište

zvjezdica sam created kopriva.jpg

zvjezdica sam created Latinski naziv za jelu, jela drvo, karakteristike jele

zvjezdica sam created jela_drvo.jpg

zvjezdica sam created Latinski naziv za ljubičicu, ljubičica cvijet, vrste ljubičica

zvjezdica sam created ljubicice.jpg

zvjezdica sam created Latinski naziv za orah, vrste oraha, orah vitamini

zvjezdica sam created orah_latinski.jpg

zvjezdica sam created Latinski naziv za zumbul, zumbuli cvijeće, zumbul latinski

zvjezdica sam created zumbuli.jpg

zvjezdica sam created Latinski naziv za krusku, kruška na latinskom, oblik kruške

zvjezdica sam created kruske.jpg

zvjezdica sam created Latinski naziv za jabuku, vrste i boje jabuka, oblik jabuke

zvjezdica sam created stablo_jabuke.jpg

zvjezdica sam created Latinski naziv za jagodu, sorte jagoda mjesečarki, jagode na latinskom

zvjezdica sam created jagode_latinski.jpg

zvjezdica sam created Latinski naziv za žabnjak, žabnjak biljka

zvjezdica sam created zabnjak_latinski.jpg

zvjezdica sam created Latinski naziv za visibabu, visibaba na latinskom

zvjezdica sam created visibaba_latinski.jpg

zvjezdica sam created Latinski naziv za bazgu, bazga latinski naziv, bazgin čaj

zvjezdica sam created bazga_latinski.jpg

zvjezdica sam created Latinski naziv za ružu, latinski naziv za ružu

zvjezdica sam created ruze.jpg

zvjezdica sam created Latinski naziv za paprat, paprat latinski naziv

zvjezdica sam created paprat.jpg

zvjezdica sam created Latinski naziv za jorgovan, jorgovan na latinski

zvjezdica sam created jorgovan_latinski.jpg

zvjezdica sam created Latinski naziv za djetelinu, djetelina na latinskom

zvjezdica sam created djetelina.jpg

zvjezdica sam created Latinski naziv za tratinčicu, tratinčica na latinskom

zvjezdica sam created tratincica.jpg

zvjezdica sam created Latinski naziv za maslačak, maslačak na latinskom

zvjezdica sam created maslacak_latinski.jpg

zvjezdica sam created maslacak_latinski.jpg

zvjezdica sam created maslacak_latinski.jpg

zvjezdica sam created maslacak_latinski.jpg

zvjezdica sam created maslacak_latinski.jpg

zvjezdica sam created tuheljske_toplice2.jpg

zvjezdica sam created Što znače zelene oči, simbolika zelene boje, zelena boja očiju

zvjezdica sam created zelene_oci_simbolika.jpg

zvjezdica sam created Upala bubrega liječenje, koji su simptomi upale bubrega, kako prepoznati upalu bubrega

zvjezdica sam created upala_bubrega.jpg

zvjezdica sam created Značenje snova mačka, tumačenje snova mačka, što znači sanjati mačku

zvjezdica sam created sanjati_macku.jpg

zvjezdica sam created Što znači sanjati zmije, zmije u snovima, simbolika zmije

zvjezdica sam created snovi_znacenje.jpg

zvjezdica sam created Sanjati avion, značenje sna, simbolika snova

zvjezdica sam created snovi.jpg

zvjezdica sam created Boje i ljudi, utjecaj boja na ljude, raspoznavanje boja

zvjezdica sam created ljudsko_oko_boje.jpg

zvjezdica sam created Koje su osnovne boje, podjela boja, primarne i sekundarne boje

zvjezdica sam created boje_spektar.jpg

zvjezdica sam created Koje su tople, a koje hladne boje, koje su neutralne boje, tople, hladne i neutralne boje

zvjezdica sam created hladne_tople_boje.jpg

zvjezdica sam created Boje i njihovo značenje, značenje roze boje, grimizna boja

zvjezdica sam created boje_znacenje.jpg

zvjezdica sam created Koje su boje duge, kako nastaje duga, spektar duginih boja

zvjezdica sam created dugine_boje.jpg

zvjezdica sam created dugine_boje.jpg

zvjezdica sam created dugine_boje.jpg

zvjezdica sam created dugine_boje.jpg

zvjezdica sam created dugine_boje.jpg

zvjezdica sam created dugine_boje.jpg

zvjezdica sam created dugine_boje.jpg

zvjezdica sam created dugine_boje.jpg

zvjezdica sam created dugine_boje.jpg

zvjezdica sam created dugine_boje.jpg

zvjezdica sam created kombiniranje_boja_zidova.jpg

zvjezdica sam created Koje boje se slažu sa ljubičastom, ljubičasta boja u stanu, koje su hladne boje

zvjezdica sam created ljubicasto_uredenje.jpg

zvjezdica sam created Bromelia održavanje, bromelija zalijevanje, bromelija mix

zvjezdica sam created bromelija.jpg

zvjezdica sam created Difenbahija sobno cvijeće, difenbahija održavanje, difenbahija biljka

zvjezdica sam created difenbahija.jpg

zvjezdica sam created Kako se odrzava bambus, bambus biljka, bambus sobna biljka

zvjezdica sam created bambus_biljka.jpg

zvjezdica sam created Gdje izvire Cetina, tok rijeke Cetine, rijeke u Dalmaciji

zvjezdica sam created rijeka_cetina.jpg

zvjezdica sam created Gdje izvire Sava, tok Save, Hrvatske rijeke

zvjezdica sam created rijeka_sava.jpg

zvjezdica sam created Zimzeleni drva, zimzeleno drveće i grmlje, zimzelene šume

zvjezdica sam created zimzeleno_drvece.jpg

zvjezdica sam created Listopadna stabla, listopadne biljke, listopadne šume

zvjezdica sam created listopadne_sume.jpg

zvjezdica sam created Crnogorična stabla, crnogorično drvo, crnogorične šume

zvjezdica sam created crnogoricna_suma.jpg

zvjezdica sam created Bjelogorično drveće, bjelogorična stabla, bjelogorična šuma

zvjezdica sam created bjelogoricno.jpg

zvjezdica sam created Stare sorte jabuka, sorte jabuka u Hrvatskoj, jabuke stare sorte

zvjezdica sam created sorte_jabuka.jpg

zvjezdica sam created Biljka tamjan, tamjan uzgoj, tamjan kao lijek

zvjezdica sam created tamjan.jpg

zvjezdica sam created Žižula biljka, žižula uzgoj, žižula ljekovitost

zvjezdica sam created zizula.jpg

zvjezdica sam created Marulja biljka, marulja djelovanje, marulja čaj

zvjezdica sam created marulja.jpg

zvjezdica sam created Rusomača ljekovita biljka, rusomača čaj, biljke za čajeve

zvjezdica sam created rusmaca.jpg

zvjezdica sam created Potočarka biljka, potočarka salata, uzgoj potočarke

zvjezdica sam created potocarka.jpg

zvjezdica sam created Sok od bazge ljekovitost, bazga bobice, uzgoj bazge

zvjezdica sam created bazga.jpg

zvjezdica sam created Krasula biljka, krasula održavanje, krasula cvijet

zvjezdica sam created krasula.jpg

zvjezdica sam created Zamioculcas biljka, Zamioculcas zalijevanje, Zamioculcas njega

zvjezdica sam created zamioculcas.jpg

zvjezdica sam created Bolesti paradajza u plasteniku, rajčica u plasteniku, rajčica sadnja

zvjezdica sam created rajcica.jpg

zvjezdica sam created Škrob u namirnicama, dokazivanje prisutnosti škroba, škrob u hrani

zvjezdica sam created banana.jpg

zvjezdica sam created Vinova loza bolesti, bolesti vinograda, bolesti vinove loze

zvjezdica sam created peronospora.jpg

zvjezdica sam created Bolesti jabuke, pepelnica jabuke, bolesti jabučastog voća

zvjezdica sam created jabuke.jpg

zvjezdica sam created Kikiriki u ljusci, kikiriki vitamini, kikiriki biljka

zvjezdica sam created kikiriki_biljka.jpg

zvjezdica sam created Crni luk sadnja, kada se sadi luk, luk uzgoj

zvjezdica sam created crni_luk.jpg

zvjezdica sam created Sadnja dunja, dunje uzgoj, dunja voćka

zvjezdica sam created dunja.jpg

zvjezdica sam created Grašak sadnja, kada se sadi grašak, grašak kalorije

zvjezdica sam created grasak.jpg

zvjezdica sam created Sadnja kupusa, kada se sadi kupus, sadnja zelja

zvjezdica sam created kupus.jpg

zvjezdica sam created Hortenzija sadnja, hortenzija razmnožavanje, hortenzija orezivanje

zvjezdica sam created hortenzija.jpg

zvjezdica sam created Sadnja krastavaca, krastavci uzgoj, krastavci kalorije

zvjezdica sam created krastavci.jpg

zvjezdica sam created Sadnja šljive, šljiva kao lijek, šljiva bistrica

zvjezdica sam created sljiva_bistrica.jpg

zvjezdica sam created Lovorvišnja sadnja, lovor višnja rezanje, lovor višnja bolesti

zvjezdica sam created lovor_visnja.jpg

zvjezdica sam created Sadnja kestena, sadnja pitomog kestena, kesten drvo

zvjezdica sam created kesten.jpg

zvjezdica sam created Tulipani sadnja, kada se sade tulipani, tulipani uzgoj

zvjezdica sam created tulipan.jpg

zvjezdica sam created Sadnja aronije, kada se sadi aronija, aronija biljka

zvjezdica sam created aronia.jpg

zvjezdica sam created Sadnja tuja, kada se sade tuje, tuje uzgoj

zvjezdica sam created tuja.jpg

zvjezdica sam created Sadnja lubenica, kako se sade lubenice, lubenica proizvodnja

zvjezdica sam created lubenica.jpg

zvjezdica sam created Sadnja maline, kada se sade maline, sadnja malina u jesen

zvjezdica sam created maline.jpg

zvjezdica sam created Sadnja paprike na otvorenom, kada se sadi paprika, sorte paprike

zvjezdica sam created paprika.jpg

zvjezdica sam created Jaja zdravlje, koliko jaja dnevno, jaja za doručak

zvjezdica sam created jaja_dorucak.jpg

zvjezdica sam created Spremanje pelargonija za zimu, pelargonije sadnja, pelargonije bolesti

zvjezdica sam created pelargonije.jpg

zvjezdica sam created Maslačak ljekovitost, maslačak biljka, maslačak korijen

zvjezdica sam created maslacak.jpg

zvjezdica sam created Suncokretove sjemenke, suncokret kalorije, suncokret zdravlje

zvjezdica sam created suncokret.jpg

zvjezdica sam created Orhideja uzgoj, orhideja presađivanje, orhideja održavanje, orhideja zalijevanje

zvjezdica sam created orhideje.jpg

zvjezdica sam created Jorgovan cvijet, jorgovan obrezivanje, uzgoj jorgovana

zvjezdica sam created jorgovan.jpg

zvjezdica sam created Ciklame uzgoj, ciklame njega, ciklama razmnožavanje

zvjezdica sam created ciklama.jpg

zvjezdica sam created Ljiljani uzgoj, sadnja ljiljana, kada se sade ljiljani

zvjezdica sam created ljiljani.jpg

zvjezdica sam created Krizanteme sadnja, krizantema cvijet, uzgoj krizantema

zvjezdica sam created krizantema.jpg

zvjezdica sam created Šipak uzgoj, šipak sušenje, šipak biljka

zvjezdica sam created sipak.jpg

zvjezdica sam created Ulje ploda divlje ruže, divlja ruža šipak

zvjezdica sam created divlja_ruza.jpg

zvjezdica sam created Kada se sadi krumpir, krumpir sadnja, bolesti krumpira

zvjezdica sam created krumpir.jpg

zvjezdica sam created Sadnja crnog sljeza, crni sljez uzgoj, crni sljez čaj

zvjezdica sam created crni_sljez.jpg

zvjezdica sam created Ruže stablašice sadnja, kada se sade ruže, sadnja ruža stablašica

zvjezdica sam created ruze_stablasice.jpg

zvjezdica sam created Kada se sadi salata, sadnja salate, salata zelena

zvjezdica sam created zelena_salata.jpg

zvjezdica sam created Cvijeće koje se sadi u jesen, jesensko cvijeće, sadnja cvijeća u jesen

zvjezdica sam created aster.jpg

zvjezdica sam created Zalijevanje bonsaia, bonsai uzgoj

zvjezdica sam created bonsai.jpg

zvjezdica sam created Kako se održava božićna zvijezda, božićna zvijezda zalijevanje

zvjezdica sam created bozicna_zvijezda.jpg

zvjezdica sam created Kako zalijevati ciklamu, ciklama održavanje

zvjezdica sam created ciklame.jpg

zvjezdica sam created Zalijevanje travnjaka, travnjaci održavanje

zvjezdica sam created travnjak.jpg

zvjezdica sam created Zalijevanje kaktusa, kaktusi održavanje

zvjezdica sam created kaktus.jpg

zvjezdica sam created RUŽE PENJAČICE - ruže penjačice sadnja i obrezivanje

zvjezdica sam created ruze_penjacice.jpg

zvjezdica sam created Biljni steroli, liječenje biljkama, liječenje kolesterola

zvjezdica sam created ljesnjak.jpg

zvjezdica sam created Kako biljke dišu, biljke fotosinteza, kako se hrane biljke

zvjezdica sam created biljke.jpg

zvjezdica sam created Biljke koje upijaju zračenje, biljke koje donose sreću, biljke protiv stresa

zvjezdica sam created cvijece.jpg

zvjezdica sam created Biljke protiv komaraca, komarci zaštita

zvjezdica sam created catambra.jpg

zvjezdica sam created Otrovne biljke u Hrvatskoj, otrovne biljke za ljude, najotrovnije biljke

zvjezdica sam created visibaba.jpg

zvjezdica sam created Krmno bilje definicija, vrste krmnog bilja, krmno bilje i travnjaštvo

zvjezdica sam created bilje.jpg

zvjezdica sam created Biljke za akvarij, akvarijsko bilje vrste, kako urediti akvarij

zvjezdica sam created akvarij.jpg

zvjezdica sam created Ljekovite biljke u Hrvatskoj, ljekovitost biljaka, liječenje biljkama

zvjezdica sam created ljekovito_bilje.jpg