UZROCI PSORIJAZE Psorijaza na licu, glavi, noktima i kako liječiti psorijazu - Gorila.hr

UZROCI PSORIJAZE Psorijaza na licu, glavi, noktima i kako liječiti psorijazu

Psorijaza na licu, glavi, noktima i na ostalim dijelovima tijela muči mnoge ljude. Kako liječiti psorijazu i koji su uzroci psorijaze?Psorijaza na licu i na ostalim dijelovima tijela muči mnoge ljude. Kako liječiti psorijazu i koji su uzroci psorijaze?

Psorijaza je dugotrajna bolest kože, ona ima varijabilan tijek sa periodičkim poboljšanjima i pogoršanjima. Ponekad može mirovati godinama i ostati u remisiji. Kod većine oboljelih simptomi se pogoršavaju u hladnim zimskim mjesecima. Naprotiv većina bolesnika navodi poboljšanje u toplijim mjesecima, toplijoj klimi ili sa povećanom izloženosti suncu.

Pravi razlozi za sada su nepoznati. Oni mogu biti kombinacija faktora koji uključuju genetsku predispoziciju i faktore okoliša. Misli se da imuni sistem ima važnu ulogu u nastanku psorijaze. Usprkos ispitivanjima u proteklih 30 godina izgleda da puno uzročnika (trigera-okidača) koji mogu pokrenuti psorijazu su još misterija.

Obilježja psorijaze su tipična crvena ili roza područja stanjene, izdignute i suhe kože. Ona uglavnom zahvaća predio iznad laktova, koljena i vlasišta. U biti svaka tjelesna površina može biti uključena naročito u predjelu traume, ponovnog utrljavanja ili abrazije.

Psorijaza dolazi u puno različitih oblika kao što je mala spljoštena oteklina, veliki tanki plak izdignute kože, crvena mrlja ili roza obojena suha koža uz velike pahuljice suhe kože koje padaju.

Psorijaza trenutno nije izlječiva međutim, ona može ići u remisiju i ne pokazivati znakove bolesti. U toku istraživanja je potrebno učiniti napredak ka traženju boljeg liječenja u budućnosti......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Blog ovog autora