Vino od jabuka, recept za jabukovaču, jabučnica recept - Gorila.hr

Vino od jabuka, recept za jabukovaču, jabučnica recept

Voće koje je opalo, trulo ili prezrelo, ne koristi se za preradu pri proizvodnji dobrog voćnog vina. Nedozrelo voće treba ostaviti da još dozri na voćki ili odloženo, pa poslije preraditi


Voće koje je opalo, trulo ili prezrelo, ne koristi se za preradu pri proizvodnji dobrog voćnog vina. Nedozrelo voće treba ostaviti da još dozri na voćki ili odloženo, pa poslije preraditi.

Jabuke ne smiju stajati na hrpi više od 10 dana, jer se teže prešaju, a mlado vino se teže čisti (sluzavost). Crvljive i natučene dijelove voća treba izrezivati. Prije prerade, ako je potrebno, plodove treba oprati, a ne nepotrebno guliti.

Oprane plodove treba zgnječiti ili usitniti. Zgnječene jabuke se ostavljaju u kaci tijekom 24 sata da vriju na pokožici, kako bi se iz njih tijekom fermentacije izvuklo što više mirisnih sastojaka. Kod prerade možemo dodavati enzime koji razgrađuju pektine, a time dovode do oslobađanja soka a samim time i aroma.

Da se samljevena masa ne bi ukiselila, dobro je potisnuti je pod površinu mošta. Time se izbjegne dodir sa zrakom.

Odmah nakon punjenja kace zgnječenoj masi se dodaju selekcionirani kvasci koji su neophodni za pravilno vrenje. Da bi kom ostao potisnut u tekućini, može nam poslužiti rešetka koju ćete načiniti od prethodno parafiniranih letvica.

Ta rešetka se odupre o strop prostorije motkom kojoj ste uranjajući dio prije upotrebe parafinirali. Na masu izmljevenih jabuka dobro je odmah razmiješati 10 grama kalijevog metabisulfita (VINOBRAN) ili 0,6 dcl sumporaste kiseline (SUMPOVIN) na svakih 100 kg mase.

Time se spriječi mogućnost oksidacije na površini, a istovremeno se previranje odvija pravilnije. Naime, kalijev metabisulfit (sumporasata kiselina) uništava štetne mikroorganizme, koji bi mogli uzrokovati neželjene efekte.

Nakon što je masa tijekom 24 sata prevrijavala i time postala podatnija za isprešavanje, pristupa se tom postupku. Kod isprešavanja se može koristiti vreća od grubljeg platna smještena unutar koša.

Kada je puna masom do nivoa koša preše, krajevi vreće se preklope prema sredini. Takvim isprešavanjem se dobije bistriji mošt. Isprešavanjem dobiveni mošt se toči u bačvu, gdje uz vreljnjaču odavrije do kraja.

Ako u moštu od jabuka nije bilo dovoljno sladora (mjeri se moštnom vagorn u netom isprešanom moštu), može se sada prilikom natakanja u bačvu dosladiti. Prilikom mjerenja koristite bistri mošt, kako kasnije vino ne bi bilo slabije, a time i kraćeg vijeka.

Nakon svakog isprešavanja treba odstraniti sitne dijelove ploda jabuke sa dijelova preše, jer dijelovi ploda jabuke brzo oksidiraju i dobra su podloga za razvoj bakterija. Tu su prvi uzroci octikavosti vina od jabuka.

više o vinu od jabuka na vinogradarstvo.com

.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Blog ovog autora

Zadnje aktivnosti na ovom blogu

dobri_duh irena created Gdje je nastao sladoled, sladoled povijest

dobri_duh irena created sladoled_povijest.jpg

dobri_duh irena created Koliko dugo kuhati rižu, riža kalorijska vrijednost

dobri_duh irena created riza_kuhanje.jpg

dobri_duh irena created Koliko se kuhaju mahune, priprema mahuna, mahune kalorijska vrijednost

dobri_duh irena created kuhane_mahune.jpg

dobri_duh irena created Koliko dugo kuhati bob, bob hrana - vitamini

dobri_duh irena created bob_hrana.jpg

dobri_duh irena created Koliko dugo kuhati krumpir, krumpir prirpema i kalorije

dobri_duh irena created kuhani_krumpir.jpg

dobri_duh irena created Koliko dugo se kuha mrkva, mrkva vitamini i kalorije

dobri_duh irena created mrkva.jpg

dobri_duh irena created Koliko dugo kuhati šparoge, priprema šparoga i kalorije

dobri_duh irena created sparoge.jpg

dobri_duh irena created Koliko dugo se kuha blitva, blitva priprema i kalorije

dobri_duh irena created blitva.jpg

dobri_duh irena created Negativne kalorije namirnice, koja hrana ima najmanje kalorija, hrana koja najmanje deblja

dobri_duh irena created hrana_za_mrsavljenje.jpg

dobri_duh irena created Namirnice koje ubrzavaju metabolizam, namirnice koje potiču probavu, zdravo mršavljenje

dobri_duh irena created namirnice_metabolizam.jpg

dobri_duh irena created Kolači koji se ne peku, kolači od keksa brzi, jednostavni kolači recepti

dobri_duh irena created cokoladni_keksi.jpg

dobri_duh irena created Koliko treba kuhati jaja, jaja na meko, tvrdo kuhano jaje minuta

dobri_duh irena created kuhano_jaje.jpg

dobri_duh irena created Od čega se pravi maslac, recept za maslac, kako se radi maslac

dobri_duh irena created maslac.jpg

dobri_duh irena created Koja je razlika između bijele i plave ribe, bijela i plava riba, vrste morskih riba

dobri_duh irena created vrste_riba.jpg

dobri_duh irena created S čime jesti posni sir, posni sir kalorije, posni sir proteini

dobri_duh irena created posni_sir.jpg

dobri_duh irena created Vino od jabuka, recept za jabukovaču, jabučnica recept

dobri_duh irena created vino_od_jabuka.jpg

dobri_duh irena created vino_od_jabuka.jpg

dobri_duh irena created kombiniranje_boja.jpg

dobri_duh irena created kombiniranje_boja.jpg

dobri_duh irena created kombiniranje_boja_zidova.jpg

dobri_duh irena created Kako se razvija pita, razvijanje pite, pita s povrćem i svježim kravljim sirom

dobri_duh irena created pita_povrce.jpg

dobri_duh irena created Kako se radi kruh, recept za kruh, najbolji recept za kruh

dobri_duh irena created domaci_kruh.jpg

dobri_duh irena created Kako se radi marcipan, recept za marcipan, marcipan sastojci

dobri_duh irena created marcipan.jpg

dobri_duh irena created Kako se radi med, med za zdravlje, koliko meda dnevno

dobri_duh irena created med_namirnica.jpg

dobri_duh irena created Kako se rade fritule, najbolji recept za fritule, priprema fritula

dobri_duh irena created fritule.jpg

dobri_duh irena created Tikvice recepti, tikvice priprema, tikvice kalorije

dobri_duh irena created pohane_tikvice.jpg

dobri_duh irena created Kupinovo vino recept, kupinovo vino zdravlje, kupinovo vino kako se pravi

dobri_duh irena created kupine.jpg

dobri_duh irena created Kada treba jesti voće, kako se jede voće, kada je najbolje jesti voće

dobri_duh irena created voce.jpg

dobri_duh irena created Sok od ribizla, ribizla kao lijek, sokovi od svježeg voća

dobri_duh irena created sok_od_ribizla.jpg

dobri_duh irena created Liker od ruža, recept za liker od ruža, liker od laticinih ruža

dobri_duh irena created ruzine_latice.jpg

dobri_duh irena created Sok od kupina, sirup od kupine, recept za sok od kupina

dobri_duh irena created sok_od_kupine.jpg

dobri_duh irena created Sok od smreke, sok od smrekinih bobica, smrekove bobice

dobri_duh irena created smreka.jpg

dobri_duh irena created Sok od ruže, recept za sok od ruže, latice od ruže

dobri_duh irena created sok_od_ruze.jpg

dobri_duh irena created Recept za sok od cikle, sok od cikle i mrkve, sok od cikle recept

dobri_duh irena created sok_cikla.jpg

dobri_duh irena created Domaći sok od mrkve, mrkva za zdravlje, mrkva kalorije

dobri_duh irena created sok_mrkva.jpg

dobri_duh irena created Pekmez od šipka recept, pekmez od šljiva recept, pekmez od šljiva kalorije

dobri_duh irena created pekmez_sljive.jpg

dobri_duh irena created Kako napraviti sok od naranče, narančin sok, voćni sokovi recepti

dobri_duh irena created sok_naranca.jpg

dobri_duh irena created Sapun od svinjske masti, domaća izrada sapuna, izrada sapuna od svinjske masti

dobri_duh irena created sapun_domaci.jpg

dobri_duh irena created Sekundarni karijes, karijes na zubu, popravak zubiju

dobri_duh irena created zubi.jpg

dobri_duh irena created Crveni vjetar, crveni vjetar simptomi, crveni vetar bolest

dobri_duh irena created koza.jpg

dobri_duh irena created Bolesti noktiju na nogama, liječenje noktiju, nokti na nogama zdravlje

dobri_duh irena created prijateljstvo.jpg

dobri_duh irena created Snižavanje šećera u krvi, dijabetes hrana, visok šećer u krvi

dobri_duh irena created zdrava_hrana.jpg

dobri_duh irena created Kako se radi tijesto za pizzu, izrada tijesta za pizzu, pizza recept

dobri_duh irena created pizza_tijesto.jpg

dobri_duh irena created Koliko dugo izbijaju vodene kozice, vodene kozice liječenje, vodene kozice inkubacija

dobri_duh irena created vodene_kozice.jpg

dobri_duh irena created Leća hrana, leća kalorije, leća kao prilog

dobri_duh irena created

dobri_duh irena created Krvarenje iz nosa, nedostatak vitamina C, kako zaustaviti krv iz nosa

dobri_duh irena created nos_kihanje.jpg

dobri_duh irena created Kuhani kukuruz kalorije, koliko se kuha kukuruz, kukuruz kao prehrana

dobri_duh irena created kuhani_kukuruz.jpg

dobri_duh irena created Crveni luk zdravlje, sok od crvenog luka, ljekovitost luka

dobri_duh irena created luk_zdravlje.jpg

dobri_duh irena created Crni luk kao lijek, luk za zdravlje, liječenje lukom

dobri_duh irena created luk.jpg

dobri_duh irena created Kako odčepiti uho, začepljeno uho , lijek za uhobolju

dobri_duh irena created uho_zacepljeno.jpg

dobri_duh irena created Bore oko očiju, bore na licu, uklanjanje bora

dobri_duh irena created bore_oci.jpg

dobri_duh irena created Srednje uho vrtoglavica, vrtoglavica i slabost, sinusi i vrtoglavica

dobri_duh irena created vrtoglavica.jpg

dobri_duh irena created Podočnjaci kako ih se riješiti, tamni podočnjaci, podočnjaci prirodni lijek

dobri_duh irena created kozmetika_oci.jpg

dobri_duh irena created Savjeti za odijevanje, odjeća za svadbu, kako se obući za svadbu

dobri_duh irena created svecane_haljine.jpg

dobri_duh irena created Kako popraviti krvnu sliku, hrana u trudnoći, hrana za bolju krvnu sliku

dobri_duh irena created med.jpg

dobri_duh irena created Popravljanje zubi u trudnoći, trudnoća zubar, odlazak zubaru u trudnoći

dobri_duh irena created zubar.jpg

dobri_duh irena created Savjeti za zdravu kosu, kako imati lijepu kosu, kako do lijepe kose

dobri_duh irena created savjeti_za_kosu.jpg

dobri_duh irena created Savjeti za bolju koncentraciju, vježbe za koncentraciju i pamćenje, kako poboljšati koncentraciju

dobri_duh irena created savjeti_za_koncentraciju.jpg

dobri_duh irena created Savjeti za bolje pamćenje, vježbanje mozga, kako trenirati mozak

dobri_duh irena created vjezbe_za_mozak.jpg

dobri_duh irena created Zašto dijete grize nokte, griženje noktiju kod djece, nokti kod djece

dobri_duh irena created djecji_nokti.jpg

dobri_duh irena created Glukoza u krvi referentne vrijednosti, željezo u krvi referentne vrijednosti, glukoza u trudnoći

dobri_duh irena created dijabetes.jpg

dobri_duh irena created Kako se riješiti mitesera, miteseri na nosu, liječenje mitesera

dobri_duh irena created njega_lica.jpg

dobri_duh irena created Mikoplazma pneumonije, pneumonija simptomi, virusna pneumonija

dobri_duh irena created prehlada.jpg

dobri_duh irena created KAKO NASTAJU OBLACI, oblaci koji najavljuju nevrijeme, vrste oblaka meteorologija

dobri_duh irena created oblaci.jpg

dobri_duh irena created KAKO SE PROIZVODI SVILA, šantung svila, materijali za šivanje

dobri_duh irena created svila.jpg

dobri_duh irena created Kako raste kikiriki, kikiriki kalorije, kikiriki i zdravlje

dobri_duh irena created kikiriki.jpg

dobri_duh irena created dobri_duh irena