Glavni likovi lektire Pinokio, Carlo Collodi - Pinokio lektira sadržaj - Gorila.hr

Glavni likovi lektire Pinokio, Carlo Collodi - Pinokio lektira sadržaj

Jednom davno, Giuseppe stari stolar napravio je drvenu lutku i nazvao je Pinokio, i tada stari Giuseppe koji nije imao djece reče tužno svoju najveću želju: “Volio bih da si ti pravi dječak”


Giuseppe stari stolar napravio je drvenu lutku i nazvao je Pinokio, i tada stari Giuseppe koji nije imao djece reče tužno svoju najveću želju: “Volio bih da si ti pravi dječak”.
Te noći u Giuseppe ovu radionicu je došla plava vila i rekla mu: “Dobri Giuseppe, ti si mnoge ljude učino sretnima, zato zaslužuješ da se tvoja želja ostvari!” Sa smiješkom na licu, dobra plava vila, svojim čarobnim štapićem, nježno dodirnu lutku. “Mala drvena lutkice probudi se, dajemi ti dar života!” i u tom trenutku mali Pinokio oživje a vila mu reče: “Pinokio, ako si hrabar, iskren i nesebičan, jednog dana postat ćeš pravi dječak.”
Tada se vila okrenu prema Cvrčku. ” Mali Cvrčko” – reče ona – “dajem ti jako važan zadatak! Ti treba da pomogneš Pinokiju u rasuđivanju dobra i zla.” Narednog dana je Giuseppe sav ponosan poslao svog malog drvenog dječaka u školu. Pinokio se spremio i krenuo, ali nikada nije stigao u školu.
Odvukao ga je jedan zli marioneta Zloćo, koji mu je obećao da će ga učiniti slavnim. Te noći se Pinokio beskrajno zabavljao dok je plesao na sceni sa ostalim drvenim lutkama – marionetama, ali nakon toga ga je Zloćo zaključao u kavez da n emože pobjeći.
U tom trenutku se pojavila plava vila i pitala Pinokija zašto nije otišao pravo u školu kako mu je njegov dobri Giuseppe rekao. Pinokio joj je počeo lagati i pričati kako je bio otet. Dok je to pričao njegov nos je rastao i rastao. Kad je napokon rekao istinu, dobra vila ga je oslobodila i rekla: “Ovog puta ću te osloboditi Pinokio, ali zapamti, ovo je zadnji put da ti ja mogu pomoći. Zapamti, dječak koji ne želi biti dobar može biti i od drveta.”
Idućeg dana, srete Pinokio čovjeka koji je vozio kočiju sa dva mala tužna magarca. “Dođi sa nama na Otok Sreće” – reče kočijaš. Kočija je bila puna dječaka koji su u isti glas vikali, pričali i smijali se. Na Otoku Sreće, Pinokio i svi dječaci su izletjeli iz kočije, ganjali se i prejedali se slatkišima.
Odjednom se pojavio golub sa porukom. U poruci je pisalo da je dobri Giuseppe otišao na more da tamo traži Pinokija i da ga je progutao veliki kit. Našao ga je, ali kit je i njega progutao.
Zapalili su vatru i na taj način dimom natjerali strašnog kita da kihne. Kit je kihnuo i izbacio naše junake u more.
Potpuno iscrpljen ostao je ležati s glavom u vodi! Tužni Giuseppe ga je nježno podigao i odnio kući. Stavio ga je u svoj krevet i klečao pored njega: “Dragi moj Pinokio, ti si riskirao svoj život da bi spasao moj!” – rekao je jecajući. Iznenada se ponovo pojavi plava vila.
Mahnuvši svojim štapićem iznad Pinokiove glave reče: “Sada si dokazao da si hrabar, iskren i nesebičan. Zato ćeš danas postati pravi dječak. Probudi se Pinokio!”
Likovi: Pinokio, Giuseppe, Mali Cvrčko, Zloćo, Plava vila.

.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Blog ovog autora