BOLESTI PAPRIKE zaštita paprika i gnojidba paprike - plamenjača paprike - Gorila.hr

BOLESTI PAPRIKE zaštita paprika i gnojidba paprike - plamenjača paprike

Plamenjača paprike jedna je od najčešćih bolesti paprike. Stoga je potrebna zaštita paprike, a i gnojidba paprike...

Plamenjača paprike jedna je od najčešćih bolesti paprike. Stoga je potrebna zaštita paprike, a i gnojidba paprike...

Paprika izuzetno dobro reagira na gnojidbu stajskim gnojivom, te bi ona trebala biti neizostavna mjera u proizvodnji, s tim da se koristi u količini od 20-40 t/ha.

Plamenjača paprike je vrsta bolesti koja je progresivna, oboljele biljke se ne mogu oporaviti, niti se dalji razvoj bolesti može bilo čime spriječiti. Na lišću se u početku javljaju sitne tamnozelene pjege, koje se vremenom povećavaju i suše. Plodovi paprike također mogu biti zaraženi, a patogen prodire kroz peteljku iz zaraženog stabla.

Zaštita paprike trebala bi izgledati tako da se u područjima gdje se patogen nalazi dezinfekcija zemljišta za proizvodnju rasada je obavezna mjera. Izvodi se pregrijanom vodenom parom, fumigantima ili kontaktnim fungicidima. Prije rasađivanja svaku biljku treba zaliti rastvorom preparata na bazi propamokarb-hidrohlorida ili metalaksila-m. U slučaju da se bolest jače pojavi oboljele biljke treba počupati i spaliti......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Blog ovog autora