RAZVOJ NOVOROĐENČETA po mjesecima - Beba od 3 mjeseca, 4 mjeseca i 5 mjeseci - Gorila.hr

RAZVOJ NOVOROĐENČETA po mjesecima - Beba od 3 mjeseca, 4 mjeseca i 5 mjeseci

Razvoj novorođenčeta po mjesecima je bitno jer se vaša beba mijenja iz mjeseca u mjesec. Pa eto što se događa kod beba od 3 mjeseca, 4 mjeseca i 5 mjeseci.Razvoj novorođenčeta po mjesecima je bitno jer se vaša beba mijenja iz mjeseca u mjesec. Pa eto što se događa kod beba od 3 mjeseca, 4 mjeseca i 5 mjeseci.

Počelo je doba formiranja osobnosti vaše bebe. Vaša beba želi da joj se priča, igra s njom, pokazuju nove stvari. Voli kada se šalite s njom mašući glavom, pljeskanjem dlanova ili plazite jezik i naravno, protestirat će ako je ostavite samu dulje vrijeme.

Zvukovi glasove ili glazbe će je umiriti i odgovorit će grgljanjem i gugutanjem koje može potrajati i do dvadesetak minuta.

Do sada je držala šakice stisnute no sada se one opuštaju. Gledat će svoje ruke i vježbati pokrete prstima.

Kada leži na trbuhu može odignuti glavicu i malo gornji dio prsa a na leđima podiže svoje ruke i dovodi ih prema središtu tijela.

Krajem ovog mjeseca vaša beba želi spavati po deset sati noću iako se ponekad može probuditi, no svako dijete ima svoj ritam.

Do kraja ovog mjeseca beba će moći, dok je na trbuhu, osloniti se na laktove i podići gornji dio trupa i glavu na desetak sekundi. Učestalija je mimika lica, glasanje i kretanje tijelom. Kada je podižemo sama krene u smjeru podizanja. Refleks hvatanja nestaje a dlanovi su otvoreni. Istražuje vlastito lice, oči i usta rukama te proučava njihovo kretanje.

Beba od 4 mjeseca

Iskazuje zadovoljstvo kada ugleda člana obitelji i druge osobe koje su mu poznate i koje mu se sviđaju. Voli „pričati“ s vama.

Bebina kosica počinje mijenjati boju i teksturu te gubi kosicu koju je imalo rođenjem a počinje dobivati novu, trajniju. Boja očiju se također mijenja.

Moguće je i da počne sliniti jer se desni pripremaju za nicanje zubiju, ako već nisu i počeli izbijati.

Tijelo se također mijenja, oblikovanjem mišića. Dok leži na trbuhu može podržati svoju težinu glave i trupa jednom rukom, a glavu može držati pod kutem od 90 stupnjeva i do kraja mjeseca glavu će držati stabilno.

Osjeti se dalje razvijaju. Može čuti gotovo jednako dobro kao i odrasla osoba, reagirajući na glazbu i određujući izvor zvuka. Voli ponavljati glasove.

Raspoznaje boje a vid se poboljšava i vidi i udaljenije predmete. Očima s lakoćom prati predmete ili osobu koja se kreće. Čak će i krenuti rukom prema predmetu.

Neke bebe se s četiri mjeseca mogu okrenuti s leđa na trbuh ili s trbuha na leđa. U početku će to napraviti više slučajno dok ne shvati kako se to radi a onda zaboravite na ostavljanje djeteta samog na povišenoj podlozi. Glavu drži stabilno i odiže ju na kratko vrijeme, može ju okretati na sve strane. Počinje prepoznavati svoje ime.

5. mjesec

Sada se s lakoćom okreće s leđa na trbuh i obratno. Postoji koordinacija oko-ruka i s namjerom poseže za predmetom. Možda može čak i premjestiti predmet iz ruke u ruku ili ga uhvatiti objema rukama istovremeno.

I dalje sve stavlja u usta i žvače. Sve češće izgovara slogove. „Da“ je najdraža kombinacija.

Mogu se početi javljati rani znakovi straha od nepoznatih osoba. Pažljivo će promatrati novo lice i ako mu se svidi nagradit će ju smiješkom.

Ako se posjedne ili se povuče u sjedeći položaj stabilno i uspravno drži glavu. Ležeći na trbuhu možda može ispružiti ruke i noge, blago se izvijajući u leđima.

Sve što mu je zanimljivo nadohvat ruke želi dodirnuti, držati, okretati, mahati predmetima i prinositi ih ustima. Izvor: bebe-i-mi.com.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Blog ovog autora

An unexpected error occurred

An unexpected error occurred

Please contact your system administrator